25 kwi 2015

Co zrobić gdy zabraknie nam składnika i czym go zastąpić?

źródło : tumblr

Jak już mówiłam w jednym poście chcę urozmaicać bloga w różnego rodzaju, porady, recenzje, itp., oczywiście na tematy dotyczące bloga czyli słodkości. Ostatnio siedząc w kuchni i na biegu pisząc listę zakupów przegapiłam jeden dość ważny składnik, którego tak prosto zastąpić się nie da. Wtedy przyszedł mi pomysł na ten post. Co mamy zrobić jak czegoś ważnego a nawet mniej ważnego nam zabraknie?! Może jest jakiś sposób, żeby jeszcze jakoś uratować naszą słodycz i użyć czegoś innego?!
W tym wpisie przedstawię wam podstawowe składniki, których czasem możemy nie mieć lub po prostu może nam ich zabraknąć i to czym możemy je łatwo i prosto zastąpić. 


Składniki:

- Proszek do pieczenia - powoduje, że nasze ciasto robi się pulchne, bardziej wyrasta przez co wydaje się o wiele większe

  • soda oczyszczona,
  • mała ilość drożdży,
  • amoniak,
  • ubite białka jaj ( tak jak na biszkopt),
bez proszku do pieczenia wyjdzie nam ciasto typu brownie lub klasyczny zakalec, zawsze jednak możemy na szybko znaleźć przepis, który nie potrzebuje akurat proszku.

- Masło - jest to składnik, które powoduje kremową konsystencję ciasta, niby podstawowy ale może nam zabraknąć
  • różne oleje,
  • oliwa,
  • margaryna,
  • majonez
* ewentualnie masło orzechowe lub zmiksowane awokado,

- Mąka ziemniaczana - służy nam szczególnie do zagęszczenia ciasta
  • budyń,
  • kakao (tylko do ciemnych ciast),
  • mąka pszenna (podstawa),
  • mąka kukurydziana,
  • skrobia ryżowa,
- Jaja - to chyba podstawowy składnik każdego ciasta, i każdej lodówki, odpowiada za scalenie ciasta, klejenie się.
  • mleko ( tylko w celu uzyskania płynniejszego ciasta ),
  • koloryt - żółty barwnik spożywczy,
- Mąka pszenna - myślę, że to składnik taki sam jak jajko czyli podstawa każdego wyposażenia kuchni i ciasta, ale czasem może się skończyć i okazuje się nie ma drugiego opakowania i co wtedy?!
  • zmielone migdały, orzechy,
  • mąka kukurydziana,
- Cukier biały - jeśli nie mamy cukru białego (zwykły) zawsze możemy zastąpić go brązowym, ewentualnie
  • słodziki,
  • różnego rodzaju syropy,
  • miód,
ogólnie wszystko co słodkie i się nada. 

- Kakao 
  • budyń czekoladowy,
  • przyprawa korzenna (tylko jeśli kakao jest dodatkiem),
  • kakao (typu Nesquick, itp.),
  • starta czekolada,
źródło: tumblr
Myślę, że wpis wszystkim bardzo się przyda w kuchennym kryzysie gdy ciasto już czeka na piekarnik, a czegoś nam brakuje. Już nie raz mi się to zdarzało i naprawdę da się czymś zastąpić dany składniki, także nie wpadajmy w panikę tylko działajmy dalej. Zawsze możemy kombinować i wymyślać coś swojego. 




10 komentarzy:

  1. Takich kolorowych to aż żal zjeść, bo tak świetnie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przydatne :)
    Słyszałam, że jajka można zastąpić bananem, ale jeszcze nie próbowałam ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamiast jajek używa się bana, pure jabłkowe czy siemię lniane. Przydatne to szczególnie dla alergikow,

    OdpowiedzUsuń
  4. jajko w naleśnikach najlepiej jest zastąpić kaszą jaglaną

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie mam przepis na sernik na zimno i jednym ze składników jest pudink na zimno ale nigdzie w sklepach nie moge go dostać wiecie czym można go zastąpić

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pomocny artykuł. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...