źródło : tumblr
Jak już mówiłam w jednym poście chcę urozmaicać bloga w różnego rodzaju, porady, recenzje, itp., oczywiście na tematy dotyczące bloga czyli słodkości. Ostatnio siedząc w kuchni i na biegu pisząc listę zakupów przegapiłam jeden dość ważny składnik, którego tak prosto zastąpić się nie da. Wtedy przyszedł mi pomysł na ten post. Co mamy zrobić jak czegoś ważnego a nawet mniej ważnego nam zabraknie?! Może jest jakiś sposób, żeby jeszcze jakoś uratować naszą słodycz i użyć czegoś innego?!
W tym wpisie przedstawię wam podstawowe składniki, których czasem możemy nie mieć lub po prostu może nam ich zabraknąć i to czym możemy je łatwo i prosto zastąpić.
Składniki:
- Proszek do pieczenia - powoduje, że nasze ciasto robi się pulchne, bardziej wyrasta przez co wydaje się o wiele większe
- soda oczyszczona,
- mała ilość drożdży,
- amoniak,
- ubite białka jaj ( tak jak na biszkopt),
bez proszku do pieczenia wyjdzie nam ciasto typu brownie lub klasyczny zakalec, zawsze jednak możemy na szybko znaleźć przepis, który nie potrzebuje akurat proszku.
- Masło - jest to składnik, które powoduje kremową konsystencję ciasta, niby podstawowy ale może nam zabraknąć
- różne oleje,
- oliwa,
- margaryna,
- majonez
* ewentualnie masło orzechowe lub zmiksowane awokado,
- Mąka ziemniaczana - służy nam szczególnie do zagęszczenia ciasta
- budyń,
- kakao (tylko do ciemnych ciast),
- mąka pszenna (podstawa),
- mąka kukurydziana,
- skrobia ryżowa,
- Jaja - to chyba podstawowy składnik każdego ciasta, i każdej lodówki, odpowiada za scalenie ciasta, klejenie się.
- mleko ( tylko w celu uzyskania płynniejszego ciasta ),
- koloryt - żółty barwnik spożywczy,
- Mąka pszenna - myślę, że to składnik taki sam jak jajko czyli podstawa każdego wyposażenia kuchni i ciasta, ale czasem może się skończyć i okazuje się nie ma drugiego opakowania i co wtedy?!
- zmielone migdały, orzechy,
- mąka kukurydziana,
- Cukier biały - jeśli nie mamy cukru białego (zwykły) zawsze możemy zastąpić go brązowym, ewentualnie
- słodziki,
- różnego rodzaju syropy,
- miód,
ogólnie wszystko co słodkie i się nada.
- Kakao
- budyń czekoladowy,
- przyprawa korzenna (tylko jeśli kakao jest dodatkiem),
- kakao (typu Nesquick, itp.),
- starta czekolada,
źródło: tumblr
Myślę, że wpis wszystkim bardzo się przyda w kuchennym kryzysie gdy ciasto już czeka na piekarnik, a czegoś nam brakuje. Już nie raz mi się to zdarzało i naprawdę da się czymś zastąpić dany składniki, także nie wpadajmy w panikę tylko działajmy dalej. Zawsze możemy kombinować i wymyślać coś swojego.
Takich kolorowych to aż żal zjeść, bo tak świetnie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńHaha skądś znam takie dylematy :)
UsuńPrzydatne :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam, że jajka można zastąpić bananem, ale jeszcze nie próbowałam ^^
Ooo dziękuje bardzo też sama wypróbuje kiedyś :)
UsuńPomocne :3
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńZamiast jajek używa się bana, pure jabłkowe czy siemię lniane. Przydatne to szczególnie dla alergikow,
OdpowiedzUsuńjajko w naleśnikach najlepiej jest zastąpić kaszą jaglaną
OdpowiedzUsuńMam pytanie mam przepis na sernik na zimno i jednym ze składników jest pudink na zimno ale nigdzie w sklepach nie moge go dostać wiecie czym można go zastąpić
OdpowiedzUsuńBardzo pomocny artykuł. Dziękuję
OdpowiedzUsuń