17 lip 2015

Jagodowe bułeczki na parze



Mam dla was idealne bułeczki na piknik lub na wycieczkę rowerową. Pyszne, owocowe i pożywne co chyba najważniejsze. Czas wykorzystać nasze cudowne jagody leśne, które czasem są nie zastąpione. Jeśli chcecie zawsze możecie użyć innych owoców lub czekolady jeśli wolicie zrobić wersje na maksa słodką. Ich zaletą jest fakt, że bosko smakują na ciepło zaraz po zrobieniu lub na zimno.




Składniki:


    •      80 g drożdży,
2 1/2 szklanki mleka,
1 kg mąki poznańskiej,
4 żółtka,
1 jajko (całe),
100 g masła roztopionego,
ok. 3/4 szklanki cukru,
600 g jagód leśnych,




Drożdże, mleko i szklankę mąki zarabiamy by zrobić rozczyn. Odkładamy do wyrośnięcia lub podwojenia swojej objętości. Po wyrośnięciu, ubijamy jajko razem żółtkami i cukrem na jednolitą masę i dodajemy do rozczynu. Następnie dodajemy mąkę, roztopione masło i wyrabiamy na gładkie ciasto (nie za gęste nie za wodniste). Odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia ciasto przykryte czystą ściereczką. 
Na palniku kładziemy garnek 10l o średnicy 30 cm, wlewamy do niego 15 cm wody i doprowadzamy do wrzenia. Na garnek nakładamy gaze, którą zabezpieczamy sznureczkiem by nie spadłam nam z garnka. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy pospanej mąką na grubość 1 cm, wykrawamy szklanką lub kroimy na kwadraty. Do środka wkładamy jagody ok. 1,5 łyżeczki i posypujemy łyżeczką cukru (wg uznania) i sklejamy. Przygotowane bułeczki układamy na gaze i przykrywamy miską. Gotujemy 14-16 minut. 
Bułeczki możemy jeść na ciepło lub na zimno.

Smacznego :)



Przepis bierze udział w akcji: 

Uczta pod gołym niebem



5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...