28 cze 2016

Letnia mini-pavlova z kiwi i jagodami


Letnia mini-pavlova to istny raj. Słodka mini bułeczka, puszysta jak chmurka a słodka jak kilogram cukru. Istny cud. Wygląda identycznie jak wersja duża, z zewnątrz chrupka skórka a w środku klejąca, biała pianka. Jako nadzienie używamy bitą śmietanę tylko leciutko osłodzoną a na wierzch układamy owocki.



Składniki:

  • 5 białek jaj,
  • szklanka cukru,
Białka jaj ubijamy na sztywno a następnie po łyżce dodajemy cukier. Masa powinna być biała i błyszcząca. Gotową masę wkładamy do rękawa cukierniczek lub za pomocą łyżki dzielimy na mini-pavlove. 
Pieczemy w 180°C przez 2 minuty, a następnie w 140°C przez 40 minut. 
Po tym czasie uchylamy piekarnik i suszymy w nim bezy przez 4h albo najlepiej całą noc. 


Bita śmietana:
  • 320 g śmietanki kremówki 36%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
Wszystko ubić na sztywno i wsadzić do lodówki,
  • kiwi,
  • jagody,
Gotowe bezy, udekorować bitą śmietaną i owocami.

Smacznego :)





Całusy :*

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł na letni deser, będę musiała spróbować. Wygląda wyśmienicie.
    Zapraszam również do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam czegoś takiego

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie! Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...