Letnia mini-pavlova to istny raj. Słodka mini bułeczka, puszysta jak chmurka a słodka jak kilogram cukru. Istny cud. Wygląda identycznie jak wersja duża, z zewnątrz chrupka skórka a w środku klejąca, biała pianka. Jako nadzienie używamy bitą śmietanę tylko leciutko osłodzoną a na wierzch układamy owocki.
Składniki:
- 5 białek jaj,
- szklanka cukru,
Białka jaj ubijamy na sztywno a następnie po łyżce dodajemy cukier. Masa powinna być biała i błyszcząca. Gotową masę wkładamy do rękawa cukierniczek lub za pomocą łyżki dzielimy na mini-pavlove.
Pieczemy w 180°C przez 2 minuty, a następnie w 140°C przez 40 minut.
Po tym czasie uchylamy piekarnik i suszymy w nim bezy przez 4h albo najlepiej całą noc.
Bita śmietana:
- 320 g śmietanki kremówki 36%,
- 1 łyżka cukru pudru,
Wszystko ubić na sztywno i wsadzić do lodówki,
- kiwi,
- jagody,
Gotowe bezy, udekorować bitą śmietaną i owocami.
Smacznego :)
Całusy :*
Świetny pomysł na letni deser, będę musiała spróbować. Wygląda wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie :)
nigdy nie jadłam czegoś takiego
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuń