5 cze 2016

Sernik z białą czekoladą i malinami


Pyszny sernik w troszkę innej wersji. Zamiast zwykłego twarogu mamy puszysty, śmietankowy serek Philadephia, dzięki któremu ciasto nie jest zbite i masywne tylko kremowe i leciutkie. Jest przepyszny, troszkę pracochłonny a bardziej długo piekący ale jest warty tego czekania.


*Tortownica o średnicy 24 cm.

Składniki na spód:

  • 260 g ciasteczek Digestive,
  • 6 łyżek rozupuszczonego masła,
  • 2 łyżki cukru (najlepszy drobny, lub ksylitol),
Skladniki na serowe wypełnienie:
  • 800 g serka Philadephia (ok. 7 małych opakowań),
  • 2 laski wanilii,
  • 4 jajek,
  • 280 g cukru lub ksylitolu,
  • 100 g śmietany 18%,
  • 150 g białej czekolady, roztopionej i ostudzonej,
Składniki do dekoracji:
  • maliny,
  • dżem malinowy/truskawkowy,
  • cukier puder,
Wykonanie:

Ciasteczka Digestive wrzucamy do malaksera i miksujemy na proszek, dodajemy masło i cukier i wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej widelcem. Gotową mase wykładamy na tortownice wcześnie wysmarowaną masłem. Ugniatamy najlepiej miarką metalową lub po prostu ręką. Ważne by pokryć spód i trochę brzegi. Gotowe wkładamy do lodówki na 10 minut.
Następnie wkładamy do piekarnika na 10 minut i pieczemy w 180°C, wyciągamy i wystudzamy.

W tym czasie serek Philadephia miksujemy na gładką masę z cukrem, następnie dodajemy jajka, wanillię, śmietanę i czekoladę. Wszystko miksujemy byle nie za długo.
Gotową masę serową wlewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do piekarnika. 
Pieczemy w 100°C przez 2,5-3 godzin.
Zostawiamy na całą noc do ostudzenia.

Wierzch smarujemy dżemem i układamy malinki na wierzchu. Możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)



Całusy :*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...