Dziś mam dla was coś w wersji "take away" na wynos. Jak wszyscyy wiemy został jeszcze tydzień szkoły ( nie dla mnie na szczęście ), więc na te ostatnie 4 dni pasowałoby mieć coś pysznego na śniadanie do szkoły czy pracy. Z racji, że dziś pierwszy dzień lata, sezon rabarbarowy trzeba kontynuować. Tym razem przepis na mini drożdżóweczki z rabarbarem i oczywiście kruszonką bo to najlepsze w drożdżówkach z owocami. Proste w zrobieniu idealne w smaku.
Składniki na ciasto:
- 3/4 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 100 g roztopionego masła,
- 2 całe jajka i 1 żółtko (białkiem posmarujemy drożdżówki),
- 40 g świeżych drożdży,
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- ok. 300 g rabarbaru (może być mniej lub więcej wg, uznania),
Najpierw przygotowujemy zaczyn - w misce rozcieramy drożdże razem z łyżeczką cukru, z podgrzanym mlekiem (nie wrzątkiem, bo zabijemy drożdże). Mieszamy dokładnie, oprószamy mąką i odkładamy w ciepłe miejsce pod ściereczką na ok. 15 minut. W tym czasie w miksie miksera jaja wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę. W drugiej misie (wygodna do wyrabiania ciasta) przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn i masę jajeczną, a na sam koniec rozpuszczone masło. Ciasto drożdżowe wyrabiamy bardzo długo, jeśli jest potrzeba można dodać jeszcze więcej mąki. Ciasto powinno być sprężyste i gładkie. Gotowe ciasto wkładamy do miski oprószonej na dnie mąką, przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1h. Gdy ciasto rośnie możemy umyć dokładnie rabarbar i pokroić w kostkę (wg uznania).
Składniki na kruszonkę:
- 75 g cukru,
- 75 g masła,
- 120 g mąki pszennej,
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy ze sobą rękoma aż do uzyskania kruszonki.
Wyrośnięte ciasto formujemy w małe kulki, na formie rozgniatamy, smarujemy białkiem a następnie wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką (róbcie odstępy bardzo rosną). Odkładamy jeszcze na chwilkę do wyrośnięcia. Pieczemy w 180°C przez 15 minut.
Smacznego :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz