Jedno z najlepszych czekoladowych wypieków jakie znam, przynajmniej według mnie. Wydawać by się mogło, że to zakalec a jednak o to w tym wszystkim chodzi. Ilość czekolady jest ogromna i to najlepsze, bo ja jestem ogromnym maniakiem czekolady. Najlepiej smakuje z masłem orzechowym, które jest kolejnym moim ulubionym przysmakiem. Ciasto inaczej zwane Brownie, zaistniało w Ameryce skąd wzięła się jego nazwa.
Składniki:
- 3 jajka,
- 275 g drobnego cukru do wypieków,
- 1 łyżeczka olejku waniliowego,
- 300 g gorzkiej czekolady (70%),
- 225 g masła,
- 135 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki soli,
Na samym początku ścieramy 100 g gorzkiej czekolady na grubych oczkach i wkładamy do lodówki. W misie miksera ucieramy całe jajka z cukrem i wanilią na puszystą masę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę na gładziutka masę ale starajmy się nie rozgrzać bardzo masy. Do jajecznej masy dodajemy mąkę, sól, masę czekoladową i mieszamy na małych obrotach na gładką masę. Prostokątną formę 20 x 30cm wykładamy papierem do wypieków lub smarujemy tłuszczem. Ciasto wlewamy i rozkładamy w miarę równo, na wierzchu posypujemy zrobioną wcześniej posypką czekoladową. Pieczemy przez 35 minut w 160°C.
Witam serdecznie,
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie- kuchnia w klimacie PRLu.
Do wygranie wiele ciekawych nagród :)
Zapraszam do wspólnej zabawy.
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html
Pozdrawiam serdecznie,
Kaska
Ciasto bardzo dobre, najlepsze na drugi dzień z lodówki:) od razu dużo się nie zje, bo jest zapychające, ale naprawdę-rewelacja:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
również Olga:)
Haha witam imienniczkę <3 Cieszę się że smakowało <3
Usuń