Najlepsze babeczkina upalne wyjście na piknik lub po prostu na codzień. Są przepyszne a zapach jest fenomenalny, cały dom pachnie cytrynami. Najlepsze jednak jest to że mimo pieczenia one nadal cudownie pachną. Szybki i łatwy przepis, jestem pewna że Wam się spodoba.
CYTRYNOWE BABECZKI Z MAKIEM (szt. 12):
- 230 g mąki pszennej
- 70 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki maku
- 50 g roztopionego masła
- 80 ml soku z cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 200 g jogurtu greckiego naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
W jednej misce umieszczamy wszystkie suche składniki. W drugiej wszystkie mokre składniki. Wszystko razem mieszamy na gęstą masę. Gotowe ciasto wlewamy do 3/4 foremki na babeczki.
Pieczemy 20-25 minut w 180°C.
Smacznego 💛🍋!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz