Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
- 1 szklanka gorącej wody (do zagotowania kaszy),
- szczypta soli,
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki,
- 1/2 szklanki kakao,
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
- 50 ml oleju,
- 1 szklanka drobnego cukru lub najlepiej ksylitolu,
- 1 szklanka orzechów pekan,
W garnuszku lub rondelku wodę doprowadzamy do wrzenia, a następnie wrzucamy kasze jaglaną. Gotujemy przez 15 - 20 minut. Następnie odlewamy trochę wody i pukamy na sicie bardzo zimną wodą. Wrzucamy do blendera i blendujemy na "budyń" jaglany.
* pamiętajcie by nie blendować gorącej żywności, ponieważ noże szybciej się tępią,
Do naszego gotowego, mięciutkiego "budyniu" dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie blendujemy za pomocą blendera lub malaksera na puszysty płyn.
* masa może być bardzo rzadka ale to nic,
Gotowe ciasto przelewamy do formy 20 x 30 cm (wyłożona papierem). Na wierzchu układamy orzeszki.
Ciasto pieczemy w 180°C przez 40 - 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz