Kolejny klasyk Wielkanocy czyli tradycyjny mazurek. Słodki z dodatkiem bakalii. Istna rozkosz w ustach. Kajmak możecie zrobić sami lub skorzystać z gotowego ale i tak to idealnie połączenie. Jeśli chodzi o bakalie, możecie wrzucić co tylko chcecie i lubicie :).
Składniki:
- 100 g cukru pudru,
- 250 g mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 2 szczypty soli,
- 150 g zimnego masła,
Kolejność wykonywania blatu pod mazurek jest taka sama jak przy robieniu każdego kruchego ciasta na tartę czy inne ciasto. Najpierw suche składniki, następnie dodajemy masło i żółtko. Wszystko siekamy by nie ogrzać masła a na sam koniec wyrabiamy w kulę. Owijamy folią i wkładamy na 20 minut do lodówki.
Po upływie tego czasu ciasto rozwałkowujemy pod nasza formę. Spód dziurkujemy za pomocą widelca. Pieczemy w 200°C przez 15 minut.
* może wam zostać trochę ciasta, bo zależy od kształtu, ale zawsze możecie zrobić dodatkowe ciasteczka,
- dżem,
- kajmak,
- bakalie,
Na wystudzony blat wykładamy najpierw dżem a na to rozsmarowujemy kajmak. Na to wykładamy bakalię i gotowe :)
Smacznego Kochani :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz