26 mar 2016

Sernik Izaura 馃惏


Sernik Izaura, dziwna nazwa ale sernik przepyszny. Nigdy jako艣 nie interesowa艂am si臋 pochodzeniem nazwy tego wypieku ale jest inna i mo偶e dzi臋ki temu znana. Sernik jest na kakaowym spodzie, a ser bardzo delikatny, puszysty. Og贸lnie ciacho, kt贸re rozp艂ywa si臋 w ustach. Przepis sprawdzony co roku z zeszytu mojej babci. 


Sk艂adniki na kakaowy sp贸d:

  • 1 i 1/2 szklanki m膮ki pszennej,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu,
  • 3 艂y偶ki kakao,
  • 1 kostka mas艂a,
  • 2 p艂askie 艂y偶eczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • 4 jajka,
  • 5 艂y偶ek wody,
Mas艂o, cukry, kakao i wod臋 gotujemy przez 5 minut do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Nast臋pnie wbijamy 4 偶贸艂tka i mieszamy na jednolit膮 mas臋. Do gotowej masy dodajemy m膮k臋 z proszkiem do pieczenia a na sam koniec ubit膮 pian臋 z bia艂ek. Wszystko dok艂adnie mieszamy i wlewamy do formy ( u mnie to tortownica). 

Sk艂adniki na serow膮 mas臋:
  • 60 g sera bia艂ego,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru lub ksylitolu,
  • 100 g mas艂a,
Ser musimy zmieli膰 przy najmnej 3 razy. Nast臋pnie mas艂o ucieramy z cukrem na puszyst膮 mas臋, dodajemy potem jajka a na sam koniec ser. Miksujemy tylko do po艂膮czenia by nie napowietrzy膰 masy. Mas臋 wyk艂adamy 艂y偶k膮 na ciasto i wk艂adamy do piekarnika.
Pieczemy w 180°C przez 60 minut. 

Gotowe, wystudzone polewamy czekolad膮 lub posypujemy kokosem.

Smacznego :)


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Z okazji 艢wi膮t Wielkiej Nocy chc臋 偶yczy膰 wam Kochani
Rodzinnej i spokojnej atmosfery,
Pysznych wypiek贸w na stole kt贸re b臋d膮 cieszy膰 podniebienia waszych bliskich,
Mokrego dyngusa, miejmy nadziej臋, 偶e pogoda si臋 uda.

S艂odka Kuchareczka 


Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...