Sernik Izaura, dziwna nazwa ale sernik przepyszny. Nigdy jako艣 nie interesowa艂am si臋 pochodzeniem nazwy tego wypieku ale jest inna i mo偶e dzi臋ki temu znana. Sernik jest na kakaowym spodzie, a ser bardzo delikatny, puszysty. Og贸lnie ciacho, kt贸re rozp艂ywa si臋 w ustach. Przepis sprawdzony co roku z zeszytu mojej babci.
Sk艂adniki na kakaowy sp贸d:
- 1 i 1/2 szklanki m膮ki pszennej,
- 1 i 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu,
- 3 艂y偶ki kakao,
- 1 kostka mas艂a,
- 2 p艂askie 艂y偶eczki proszku do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy (16g),
- 4 jajka,
- 5 艂y偶ek wody,
Mas艂o, cukry, kakao i wod臋 gotujemy przez 5 minut do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Nast臋pnie wbijamy 4 偶贸艂tka i mieszamy na jednolit膮 mas臋. Do gotowej masy dodajemy m膮k臋 z proszkiem do pieczenia a na sam koniec ubit膮 pian臋 z bia艂ek. Wszystko dok艂adnie mieszamy i wlewamy do formy ( u mnie to tortownica).
Sk艂adniki na serow膮 mas臋:
- 60 g sera bia艂ego,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru lub ksylitolu,
- 100 g mas艂a,
Ser musimy zmieli膰 przy najmnej 3 razy. Nast臋pnie mas艂o ucieramy z cukrem na puszyst膮 mas臋, dodajemy potem jajka a na sam koniec ser. Miksujemy tylko do po艂膮czenia by nie napowietrzy膰 masy. Mas臋 wyk艂adamy 艂y偶k膮 na ciasto i wk艂adamy do piekarnika.
Pieczemy w 180°C przez 60 minut.
Gotowe, wystudzone polewamy czekolad膮 lub posypujemy kokosem.
Smacznego :)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Z okazji 艢wi膮t Wielkiej Nocy chc臋 偶yczy膰 wam Kochani
Rodzinnej i spokojnej atmosfery,
Pysznych wypiek贸w na stole kt贸re b臋d膮 cieszy膰 podniebienia waszych bliskich,
Mokrego dyngusa, miejmy nadziej臋, 偶e pogoda si臋 uda.
S艂odka Kuchareczka
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz