6 kwi 2016

Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej


Drugi przepis na bazie pysznej, zdrowej kaszy jaglanej. Tym razem mam dla Was cudowny, czekoladowy budyń domowej roboty. Bo nie ma to jak pyszny deser po obiedzie a na dodatek ZDROWY! Ja uwielbiam go z malinami, winogronem i orzechami wszelkiego rodzaju. Gotowi poczuć zdrowy raj w buzi i brzuchu?! 


Składniki na 4 porcje:

  • 2 i 1/3 szklanki mleka (krowie, migdałowe, sojowe, kokosowe)
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 16 daktyli,
  • 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady (według uznania),
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron lub lnianego,
  • szczypta soli,

W garnku lub rondelku z grubszym dnem gotujemy kaszę z mlekiem, olejem, daktylami i szczyptą soli. Gotujemy tak ok. 15 minut aż kasza będzie mięciutka. Pod koniec gotowania dodajemy czekoladą podzieloną na kostki i mieszamy do połączenia. Ściągamy z palnika i czekamy aż troszkę przestygnie.
Po 10 minut śmiało możemy przerzucić naszą miksturę do blendera rób zrobić to w garnku. Blendujemy na gładki budyń. 
Możemy jeść z owocami, orzechami lub po prostu sam. 

Smacznego :)


Całusy :*



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...