18 kwi 2016

Chlebek bananowy


Pyszny sposób na zdrowe śniadanko. Chlebek bananowy może być dobrym zastąpienie zwykłego chleba czy słodkiej chałki. Posmak banana nie jest duży ale dzięki niemu chlebek jest delikatnie słodki. Idealnie smakuje posmarowany masłem lub masłem orzechowym. Istny raj dla podniebienia.

Składniki:

  • 80 ml oliwy z oliwek lub oleju lnianego,
  • 125 ml syropu klonowego,
  • 60 ml mleka (sojowe, migdałowe),
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego,
  • 4-5 bananów (zależy od wielkości),
  • 1/2 łyżki cynamonu,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,

W dużej misce mieszamy oliwę, syrop klonowy, mleko, jajka i olejek waniliowy. Następnie dodajemy zblendowane banany na papcie. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy reszte składników i mieszamy na jednolitą masę. Jeśli jest potrzeba możemy jeszcze zmiksować za pomocą blendera na samym końcu. 
Podłóżną formę wykładamy papierem do pieczenia. 
Pieczemy w 165°C przez 50-60 minut. 

Smacznego :)!


Buziaki :*



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...