Dziś mam dla was klasyczną tarte z kremem budyniowym, który podkradłam z babcinego zeszytu z przepisami i do tego pyszne, słodziutkie owoce. Idealne smaki lata, leciutkie ciasto, które można jeść i jeść bez końca bo nie jest zapychające. Kruchy spód bosko smakuje z kremem i tworzy przepyszną spójność. Czasem tak zastanawiam się nad zrobieniem #30 dni bez słodyczy, ale później zdaje sobie sprawę, że gdy robię takie ciasto dla moich bliskich sama nie wytrzymam i zawsze coś podjem. Takie życie ogromnego Łasucha. Mam nadzieję, że jednak kiedyś spróbuje. To co zabieramy się do pracy :).
Składniki na kruchy spód ( ok. 28cm ):
- 350 g mąki pszennej,
- 70 g cukru,
- 200 g masła,
- 1 duże jajko,
Przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy cukier i masło, wszystko siekamy nożem aż do połączenia. Na koniec dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Ważne, żeby nie robić tego zbyt długo i nie rozgrzać masła. Gotowe ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy na 45 minut do lodówki. Po upływie czasu ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy na ciasto. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia a na to kulki lub groszek by obciążyć ciasto. Ciasto w ten sposób pieczemy w 190°C przez 10 minut po tym czasie ściągamy groszek i papier a potem pieczemy jeszcze przez 15-20 minut.
Składniki na krem:
- 3 szklanki mleka,
- 60 g masła,
- 16 g cukru waniliowego,
- 2 żółtka,
- 150 g cukru,
- 150 g mąki pszennej,
Wszystko gotujemy tak jak normalny budyń i odkładamy do ostudzenia.
Po wystudzeniu nakładamy na ciasto i rozsmarowujemy. Na wierzchu kładziemy owoce lub czekoladę według uznania.
Smacznego :)
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100% <3 jest przepyszna!
UsuńMniam! Ale pyszności! Uwielbiam truskawki i borówki!
OdpowiedzUsuńMam to samo :) gdy tylko się pojawiają w sklepach to od razu są w mojej kuchni :)
Usuńa jak zrobić masę żeby nie powstały kluchy?
OdpowiedzUsuńNajlepiej od razu zacząć szybciutko mieszać, a jeśli się zrobią to niestety albo troszkę dolać mleka a jeśli nie pomoże to trzeba "łowić" :D
Usuńzamiast cukru dodam białą czekoladę, zobaczymy co wyjdzie ;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł <3 ! Mam nadzieję, że wyjdzie tak samo pyszne albo nawet lepiej!
UsuńCzy można tego kremu użyć do ciasta typu biszkopt-krem-owoce z galaretką? Pamiętam, że robiłam raz ta tartę i krem był przepyszny, ale nie pamiętam czy jest dość gęsty żeby nadawal się do w/w ciasta :)
OdpowiedzUsuńA jak zrobić budyń? Bo chętnie bym zrobiła tą tartę, ale mam problem właśnie z budyniem, bo nigdy go nie robiłam
OdpowiedzUsuńJak dużo owoców ;)
OdpowiedzUsuń