18 maj 2015

Domowe Reese's


Mam dla was przepis na czekoladki, które skradły moje serce i podniebienie od pierwszego gryza. Zastanawiacie się pewnie o czym mowa haha, mam na myśli czekoladki Reese's, które akurat w Polsce bardzo ciężko jest dostać. W sumie w Krakowie ja kupuje je tylko w jednym sklepie gdzie udało mi się je upolować a mianowicie "Kuchnie Świata" mały sklepik w Galerii Krakowskiej. Znajdziecie tam wszystkie pyszności których nie ma w zwykłych sklepach. 
Wracając do słodkości, czekoladki chyba najbardziej popularne są w Stanach Zjednoczonych, gdzie spotkałam się z nim pierwszy raz. To chyba moje najlepsze spotkanie ze słodyczami. Czekoladki mogłyby wydawać się zwykłe ale jednak w środku kryją niespodziankę, czyli masło orzechowe. Przez to że ciężko jest je dostać pomyślałam, że fajnie by było zrobić je sobie w domku na swój sposób z banalnych składników.  Dobra koniec gadania czas wziąć się do pracy :)!



Składniki (u mnie były to zwykłe papilotki do babeczek):

  • pół szklanki masła orzechowego, gładkiego lub z kawałkami,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • duża szczypta soli,
  • 500 g mlecznej czekolady,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
W kąpieli wodnej rozpuszczamy na gładko zmieszane ze sobą czekolady i odkładamy na chwilkę do ostygnięcia by nie była zbyt gorąca. W misce mieszamy masło orzechowe z cukrem pudrem i solą na gładką masę i odkładamy na bok. Do papilotek wlewamy po jednej łyżce czekolady i rozkładamy ją na boki i na dno, gotowe dno wkładamy do lodówki na ok. 20 min do zastygnięcia. Po upływie czasu wyciągamy na wierzch kładziemy łyżeczkę masy orzechowej i na wierzch znowu łyżkę czekolady. Wkładamy do zastygnięcia i gotowe :).

Smacznego!






6 komentarzy:

  1. Uwielbiam reeses, w końcu moge je zrobić sama :) Pozdrawiam :)
    Say Yes to the Kitchen

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda też je kocham <3 szkoda że niestety gotowe tak ciężko dostać w Polsce. Jednak te domowe wygrywają !

      Usuń
  2. Tego jeszcze nie próbowałam, muszę to zmienić :)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pyatnie, to masło orzechowe ma być już słodzone i solone czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jakie kupisz :) jeśli kupisz takie które ma już posmak słony nie trzeba dodawać soli. Jednak wszystko zależy od preferencji :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...