Granola to dobry sposób na leciutkie ale za to zdrowe śniadanie, podwieczorek lub po prostu słodka forma nie zdrowych słodyczy. Osobiście kocham jeść ją albo z mlekiem albo z jogurtem naturalnym, chociaż sama też jest przepyszna. Najlepsza forma zdrowego i leciutkiego posiłku. Mam dla Was przepis z białą czekoladą i suszoną żurawiną. Pychotka!
Składniki:
- 200 g płatków owsianych,
- 30 g migdałów w płatkach
- 50 g orzeszków pekan,
- 30 g wiórków kokosowych,
- 60 ml syropu klonowego,
- 60 ml roztopionego oleju kokosowego,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki olejku waniliowego,
Ponad to:
- 50 g białej czekolady,
- 50 g suszonej żurawiny,
Oczywiście te składniki możecie zmienić dowolnie lub w ogóle je ominąć :)
W jednej misce umieszczamy płatki owsiane, migdały, orzeszki, wiórki kokosowe. Następnie w drugiej misce umieszczamy pozostałe składniki. W jednej i drugiej misce mieszamy składniki. Do suchych dodajemy płynną część i wszystko dokładnie mieszamy.
Formę o wymiarach 20cm x 30cm wykładamy papierem do pieczenia, który leciutko smarujemy olejem lub oliwą z oliwek zależy od nas samych. Przesypujemy wymieszane składniki i rozkładamy w miarę równo na blaszce.
Gotowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy przez 25 minut. Po środku tego czasu wyciągamy na chwilę by przemieszać naszą granolę.
Upieczone wyciągamy i przesypujemy do słoiczków czy pudełeczka. Po wystygnięciu dodajemy kawałeczki czekolady, żurawinę.
Gotowe! Prosto, szybko i smacznie :)
Smacznego
Całusy
Uwielbiam czekoladę dodaną do granoli. Nigdy jednak nie próbowałam z białą :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: www.lekarzeodkuchni.blogspot.com
The form must fit the baking paper, which is slightly distributed with butter or olive oil, depends on ourselves and our preferences.
OdpowiedzUsuńTaka domowa granola to świetne śniadanie. Ja w weekend bardzo lubię śniadanie na ciepło. Często serwuję wtedy naleśniki, które są ulubiona potrawą moich dzieci. Przepis na idealne naleśniki znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
OdpowiedzUsuńJest tam wiele fajnych patentów, z których na co dzień korzystam w swojej kuchni.