21 lut 2016

Granola z białą czekoladą i suszoną żurawiną


Granola to dobry sposób na leciutkie ale za to zdrowe śniadanie, podwieczorek lub po prostu słodka forma nie zdrowych słodyczy. Osobiście kocham jeść ją albo z mlekiem albo z jogurtem naturalnym, chociaż sama też jest przepyszna. Najlepsza forma zdrowego i leciutkiego posiłku. Mam dla Was przepis z białą czekoladą i suszoną żurawiną. Pychotka!

Składniki: 
  • 200 g płatków owsianych,
  • 30 g migdałów w płatkach
  • 50 g orzeszków pekan,
  • 30 g wiórków kokosowych,
  • 60 ml syropu klonowego,
  • 60 ml roztopionego oleju kokosowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki olejku waniliowego,
Ponad to:
  • 50 g białej czekolady,
  • 50 g suszonej żurawiny,
Oczywiście te składniki możecie zmienić dowolnie lub w ogóle je ominąć :)


W jednej misce umieszczamy płatki owsiane, migdały, orzeszki, wiórki kokosowe. Następnie w drugiej misce umieszczamy pozostałe składniki. W jednej i drugiej misce mieszamy składniki. Do suchych dodajemy płynną część i wszystko dokładnie mieszamy. 
Formę o wymiarach 20cm x 30cm wykładamy papierem do pieczenia, który leciutko smarujemy olejem lub oliwą z oliwek zależy od nas samych. Przesypujemy wymieszane składniki i rozkładamy w miarę równo na blaszce. 
Gotowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy przez 25 minut. Po środku tego czasu wyciągamy na chwilę by przemieszać naszą granolę.
Upieczone wyciągamy i przesypujemy do słoiczków czy pudełeczka. Po wystygnięciu dodajemy kawałeczki czekolady, żurawinę. 

Gotowe! Prosto, szybko i smacznie :)

Smacznego




Całusy 


3 komentarze:

  1. Uwielbiam czekoladę dodaną do granoli. Nigdy jednak nie próbowałam z białą :)
    Zapraszam do mnie: www.lekarzeodkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. The form must fit the baking paper, which is slightly distributed with butter or olive oil, depends on ourselves and our preferences.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka domowa granola to świetne śniadanie. Ja w weekend bardzo lubię śniadanie na ciepło. Często serwuję wtedy naleśniki, które są ulubiona potrawą moich dzieci. Przepis na idealne naleśniki znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
    Jest tam wiele fajnych patentów, z których na co dzień korzystam w swojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...