Pyszna, domowa szarlotka z przepisu mojej babci. Chyba najlepsza szarlotka jaką jadłam. Zapach przy pieczeniu unoszący się w całym domu to chyba najlepsze co może być. Pyszna na ciepło, zimno, z lodami czy bitą śmietaną. Na kruchym spodzie rozpływa się w ustach. Ogółem przepis idealny.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 100 g drobnego cukru lub najlepiej cukru pudru (drobny też dobrze się rozpuszcza),
- 2 szczypty soli,
- 150 g zimnego masła,
- 3 żółtka jaj,
- 5 jabłek (Szara Reneta),
- cynamon,
Nie wiesz jak zrobić idealne kruche ciasto?! Zapraszam do moich wskazówek ( klik )
Suche składniki mieszamy ze sobą na stolincy/ macie lub wrzucamy do miksera (taki który jest w stanie zrobić nam kruche ciasto). Następnie dodajemy masło w kostkach i żółtka jaj. Masło siekamy nożem, jeśli robimy za pomocą rąk. Ciasto wyrabiamy jak najszybciej by zbyt go nie ogrzać.
Gotowe owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Po upływie 20 minut wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy większą połowę ciasta i wkładamy do brytfanki/tortownicy u mnie to forma na tarty.
Jabłka ubieramy i ścieramy na dużym oczku, jeśli są bardzo soczyste wyciskamy sok rękoma. Jabłka układamy na wierzchu ciasta. Posypujemy cukrem delikatnie i cynamonem. Na wierzch ścieramy resztę ciasta na dużym oczku by przykryć jabłka.
Pieczemy w 180°C przez ok. 40 minut.
Upieczoną możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Całusy
A jaką średnicę ma ta forma do tarty ?
OdpowiedzUsuń25 cm :)
UsuńDziękuję :).
UsuńDry the dry ingredients together on a rug or throw one into the mixer that can make us a crumbly pie.
OdpowiedzUsuń