Składniki na 4 porcje:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 100 g zimnego masła,
- 3 jajka,
- 100 g drobnego cukru,
- 50 g mąki pszennej,
- maliny
Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy już idealnie nam się połączy odkładamy do ostudzenia. W tym czasie obijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy przestudzoną czekoladę a następnie przesianą mąkę.
Ramekiny smarujemy masłem i oprószamy kakao by łatwiej było nam wyciągnąć suflet z naczynka.
Gotowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Teraz najtrudniejsza część!!! Musicie wyczuć swój piekarnik. Ja piekłam przez 15 minut i wyszły idealne natomiast najlepiej sprawdzić to na jednym suflecie i kontrolować od 10 minut. Pamiętajcie wierzch musi być chrupiący a środek płynny.
Gotowe suflety odkładamy na bok na 1 minutkę. Po upływie tego czasu możemy delikatnie i ostrożnie wyciągnąć sufleta na talerz. Najlepiej przyłożyć talerz do wierzchu ramekina i odwrócić.
Gotowego możemy posypać cukrem pudrem i udekorować malinkami.
Smacznego :)
Słodkich Walentynek !!!
Bardzo apetyczny deser:)
OdpowiedzUsuńTak :) to prawda jest pyszny :*
UsuńO matko, ile to będzie mieć kalorii!
OdpowiedzUsuńhaha :D raz na czas nikomu nie zaszkodzi duża dawką kalorii <3
UsuńFinished souffles are put off for a few minutes, only after that we can carefully and carefully pull the soufflés onto a plate.
OdpowiedzUsuń