13 lut 2016

Czekoladowy suflet z malinami


Już jutro 14 luty - Święto Zakochanych. W tym roku przygotowałam dla Was gorącego sufleta z malinkami. Ciastko jest przepyszne z wielu względu ale w szczególności słynie z płynnej czekolady na środku. Z wierzchu jest chrupiące natomiast w środku płynie czekoladowa lawa. Wielu z Was mówi na niego "Lava cake". Nie ma nic lepszego jak gorący suflet na deser po romantycznej kolacji. 

Składniki na 4 porcje:
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g zimnego masła,
  • 3 jajka,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 50 g mąki pszennej,
  • maliny 

* zamiast malin można użyć bitej śmietany, granata lub gałki lodów waniliowych,

Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy już idealnie nam się połączy odkładamy do ostudzenia. W tym czasie obijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy przestudzoną czekoladę a następnie przesianą mąkę. 
Ramekiny smarujemy masłem i oprószamy kakao by łatwiej było nam wyciągnąć suflet z naczynka. 
Gotowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Teraz najtrudniejsza część!!! Musicie wyczuć swój piekarnik. Ja piekłam przez 15 minut i wyszły idealne natomiast najlepiej sprawdzić to na jednym suflecie i kontrolować od 10 minut. Pamiętajcie wierzch musi być chrupiący a środek płynny. 
Gotowe suflety odkładamy na bok na 1 minutkę. Po upływie tego czasu możemy delikatnie i ostrożnie wyciągnąć sufleta na talerz. Najlepiej przyłożyć talerz do wierzchu ramekina i odwrócić. 
Gotowego możemy posypać cukrem pudrem i udekorować malinkami.

Smacznego :)

Słodkich Walentynek !!!




5 komentarzy:

  1. O matko, ile to będzie mieć kalorii!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha :D raz na czas nikomu nie zaszkodzi duża dawką kalorii <3

      Usuń
  2. Finished souffles are put off for a few minutes, only after that we can carefully and carefully pull the soufflés onto a plate.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...