Sprawdzając bloga zauważyłam, że w całej masie przepisów są tylko dwa związane z bezą. Jeden to pavlova (klik) a drugi to przepyszny deser (klik). Tak więc postanowiłam przygotować dla Was drugi przepis na Pavlovą ale tym razem jest ona nieco inna. A mianowicie - CZEKOLADOWA. Sami dobrze wiecie, że kocham czekoladę więc w tej wersji to już w ogóle ubóstwiam. Łatwa, prosta, szybka a smaczna pavlova o smaku czekoladowym z dodatkiem soczystych truskawek.
Składniki:
- 6 białek jaj,
- 350 g cukru, najlepiej drobnego,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- 3 kopiate łyżki kakao,
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady,
Ponad to:
- 400 ml śmietanki kremówki, schłodzonej,
- truskawki lub inne owoce,
- 2-4 kostek czekolady,
W pierwszej kolejności najlepiej przygotować sobie wszystko by mieć pod ręką.
Białka ubijamy na sztywną masę, od czasu do czasu dosypując po 3 łyżki cukru. W tym czasie na blaszce układamy papier do pieczenia, na którym rysujemy okrąg o średnicy 23 cm. Do ubitych jaj na bardzo bardzo sztywno dodajemy przesiane kakao i miksujemy, byle nie za długo. Do gotowej masy dodajemy ocet i czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy łyżką, ale BARDZO delikatnie.
Ciasto przekładamy na papier do pieczenia i układamy tak by nie wychodziło za narysowany okrąg.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i natychmiast po włożeniu zmniejszamy do 150°C i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut.
Po upływie tego czasu uchylamy piekarnik i pozwalamy jej się wysuszyć tak przez 2 godziny.
Wykonanie:
Śmietankę ubijamy na sztywno i wykładamy na wierzch naszej bezy. Na to układamy nasze owoce i wedle uznania posypujemy startą czekoladą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz