28 sty 2016

Czekoladowa Pavlova z truskawkami


Sprawdzając bloga zauważyłam, że w całej masie przepisów są tylko dwa związane z bezą. Jeden to pavlova (klik) a drugi to przepyszny deser (klik). Tak więc postanowiłam przygotować dla Was drugi przepis na Pavlovą ale tym razem jest ona nieco inna. A mianowicie - CZEKOLADOWA. Sami dobrze wiecie, że kocham czekoladę więc w tej wersji to już w ogóle ubóstwiam. Łatwa, prosta, szybka a smaczna pavlova o smaku czekoladowym z dodatkiem soczystych truskawek. 

Składniki: 

  • 6 białek jaj,
  • 350 g cukru, najlepiej drobnego,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • 3 kopiate łyżki kakao,
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady,
Ponad to:
  • 400 ml śmietanki kremówki, schłodzonej,
  • truskawki lub inne owoce,
  • 2-4 kostek czekolady,
W pierwszej kolejności najlepiej przygotować sobie wszystko by mieć pod ręką. 
Białka ubijamy na sztywną masę, od czasu do czasu dosypując po 3 łyżki cukru. W tym czasie na blaszce układamy papier do pieczenia, na którym rysujemy okrąg o średnicy 23 cm. Do ubitych jaj na bardzo bardzo sztywno dodajemy przesiane kakao i miksujemy, byle nie za długo. Do gotowej masy dodajemy ocet i czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy łyżką, ale BARDZO delikatnie. 
Ciasto przekładamy na papier do pieczenia i układamy tak by nie wychodziło za narysowany okrąg. 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i natychmiast po włożeniu zmniejszamy do 150°C i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut. 
Po upływie tego czasu uchylamy piekarnik i pozwalamy jej się wysuszyć tak przez 2 godziny. 


Wykonanie:

Śmietankę ubijamy na sztywno i wykładamy na wierzch naszej bezy. Na to układamy nasze owoce i wedle uznania posypujemy startą czekoladą. 

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...