Mam dla Was kolejny post z serii "Porady Słodkiej Kuchareczki". Tym razem coś bardzo przydatnego, a mianowicie "10 wskazówek na idealne kruche ciasto". Każdy z nas dobrze wie, że idealna tarta, mazurek czy krucha babeczka powinna być krucha, maślana i rozpływać się w ustach. A co tak naprawdę jest gwarancją tego pysznego smaku?! Właśnie to dziś chcę Wam pokazać.
1. Proporcje
Ważne by nasze kruche ciasto miało dobrze rozłożone proporcje. Ale co ma być takie idealne?! By mąka miała dobre proporcje do tłuszczu i cukru (np. 300 g mąki, 200 g masła i 100 g cukru). Podstawą są także nasze drogocenne żółtka dzięki, którym nasze ciasto jest elastyczne a po upieczeniu rozpływa się w naszych ustach. Pamiętajcie jednak by nie dodawać kwaśnej śmietany lub białek ponieważ nasze ciasto zrobi się półkruche.
2. Masło
Podstawowy tłuszcz naszych smakołyków, lecz nie zastąpiony przy kruchym cieście. Masło powinno być prawdziwe, zawierać chociaż 80% masła. Pod żadnym pozorem nie dodawajcie margaryny.
UWAGA! Masło powinno być zimne, prosto z lodówki.
3. Cukier
Pod żadnym pozorem do kruche ciasto nie używamy cukru kryształu, ponieważ nie jest on w stanie rozpuścić nam się w tak krótkim czasie pieczenia. Najlepszy przyjaciel kruchego to cukier puder.
4. Mąka
Najlepsze jest mąka pszenna lecz czasem można dodać mąki ziemniaczanej dzięki której ciasto będzie jeszcze bardziej kruchsze.
5. Wyrabianie
Najlepiej jest wyrobić to w naszym mikserze, robocie kuchennym. Jednak gdy nie posiadamy na tyle dobrego sprzętu najlepiej zrobić to w dawny sposób "ręcznie". Lecz pamiętacie ciasto musicie zagnieść jak najszybciej by masło nie zaczęło robić się ciepłe. Ja zawsze używam do zagniatania dużego noża, wyłącznie na koniec używam rąk.
6. Lodówka
Wyrobione ciasto czasem warto wsadzić chociaż na 20 minut do lodówki do schłodzenia. Nasze dłonie zawsze są gorące, więc jest duża szansa ogrzania masła co przyczyni się do kruchości ciasta.
7. Spód
Zawsze przed wsadzeniem ciasta do piekarnika należy nakłuć cały spód widelcem.
Jeśli chodzi o pieczenie spodu na tartę, zawsze stosujemy "pieczenie na ślepo". Na wierzchu wkładamy papier do pieczenia, który następnie obciążamy fasolą, grochem lub kulkami ceramicznymi. W ten sposób pieczemy zazwyczaj 10-15 minut, a następnie ściągamy obciążenie i postępujemy według przepisu.
8. Proszek do pieczenia
Nigdy nie dodajemy do kruchego ciasta proszku do pieczenia. Sami dobrze wiecie, że spód na tartę ma być cieniutki, kruchy i delikatny a nie pulchny, o wysokości 5 cm. Czasem tylko można go dodać ale to do ciasta półkruchego.
9. Zbyt dużo mąki
Pamiętajcie, że zbyt dużo mąki i dosypywanie jej podczas wyrabiania nie da nam nic a wręcz pogorszy stan naszego ciasta. Przy zbyt dużej ilości mąki nasze ciasto po upieczeniu zrobi się ciężkie i twarde.
10. Forma
Foremka to podstawa dobrej tarty. Ja używam metalowej lub szklanej. Natomiast sama szczerze polecę wam metalowe, a w szczególności z wyjmowanym dnem. Zawsze jest to o wiele prostsze przełożyć taką tarte na paterę.
Moje kruche przepisy:
2. Amoniaczki
4. Pumpkin Pie
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz