23 paź 2015

Tarta z figami, mascarpone i syropem klonowym


Pyszna, krucha tarta z kremem z serka mascarpone. Na dodatek pyszne figi kojarzące mi się ze Złotą Polską jesienią a do tego słodki syrop klonowy. Idealne, jesienne połączenie słodkości i kwaśnego smaku owoców. Aksamitny krem perfekcyjnie komponuje się z syropem klonowym. Obiecuje Wam, że to nie będzie pierwszy raz kiedy ją zrobicie. 


Składniki (25cm):

  • 230 g mąki pszennej,
  • 40 g cukru pudru, 
  • szczypta soli,
  • 130 g zimnego masła,
  • 1 jajko,
Mąkę, cukier, sól przesiewamy i wrzucam albo do malaksera albo robimy to w tradycyjny sposób na stolnicy. Ja jestem zwolennikiem wyrabiania ręcznego na stolnicy. Dodajemy zimne masło i siekamy jak najdrobniej nożem jednocześnie mieszając. Dodajemy jajko i wszystko dokładnie ugniatamy na puszyste ciasto. Musimy uważać by nie ogrzać za bardzo ciasta ponieważ jego kruchość zaniknie. 
Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut.

Formę na tartę smarujemy masłem (można oprószyć także mąką). Schłodzone ciasto rozwałkowywujemy na ok.  4 mm i wkładamy do formy. Na ciasto rozkładamy papier do pieczenia i wysypujemy groch by obciążyć spód. 

Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Obniżamy temperaturę do 200°C i wkładamy ciasto obciążone grochem przez 15 minut. Następnie wyciągamy formę, usuwamy obciążenie i wkładamy do piekarnika na 8 minut. 

Składniki na krem:
  • 250 g serka mascarpone,
  • 150 ml śmietanki kremówki (30%,36%),
  • 70 g syropu klonowego,
  • 2 duże jajka,
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
W misie miksera umieszczamy jajka, skrobię, syrop klonowy i śmietankę, Wszystko idealnie mieszamy, a następnie dodajemy ostrożnie i pomału serek mascarpone. Gotowy krem ostrożnie wlewamy na kruchy spód. 
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 20 minut. Gotowe wyjmujemy i studzimy. 
Najlepiej wsadzić na całą noc do lodówki. 

Dodatkowo:
  • 12-14 świeżych fig,
  • syrop klonowy do polania na wierzchu,
Figi myjemy i najlepiej będzie nam obrać je od razu będzie łatwiej. Kroimy na plasterki i układamy na całej powierzchni kremu. Na wierzchu możemy polać syropem klonowym.

Mówię Wam to czysta PERFEKCJA !

Smacznego !







2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...