Mam dla Was kolejny post promujący akcję : "Słodkie życie bez cukru", która naprawdę dała mi dużo do myślenia na temat cukru. Myślę, że mój wpis przyda się wszystkim ale w szczególności tym, którzy planują coś pomóc swojemu zdrowiu.
Jak wszyscy dobrze o tym wiemy cukier to główny składnik naszej codziennej siły, energii. Jest takim naszym paliwem, bez którego nie będziemy wstanie funkcjonować szybciej i sprawniej.
Medyczne ciekawostki ale bardzo ważne i może nawet przerażające:
Cukier rafinowany przechodzi do naszego krwiobiegu bardzo szybko i w gigantycznych ilościach co wywołuje duży szok dla naszego żółądka i trzustki. W ten oto sposób nasz organizm się zakwasza i traci wapień, który jest na potrzebny.
Cukier często nazywany jest "białą śmiercią" lub "białym zabójcą" nie byle czemu. Nadmiar cukru powoduje otyłość, która coraz częściej jest spotykana, a co najgorsze u dzieci. Ale także inne choroby jak: wysokie ciśnienie krwi, cukrzycę, choroby serca, anemię, spadek odporności a także nie zdrowe dla naszych zębów, próchnicę. Najgorszą z przyczyn, które może wywołać to RAK.
Sama jestem osobą dla której cukier i słodycze to całe życie i jedyne paliwo. Dołącząjąc do akcji i wczytując się coraz to głębiej w tematykę zdałam sobie sprawę to wcale nie są żarty tylko bardzo poważna sprawa. Od tamtej pory szczególnie zwracam uwagę na przepisy, co do nich dodaje i jeśli tylko jest taka możliwość zamieniam cukier inną substancją słodzącą.
Moje TOP 5 najczęściej spotykanych i wszędzie dostępnych zamienników:
1. MIÓD
Nasz ukochany miód prosto od pszczółek jest o wiele bardziej kaloryczny niż zwykły cukier i milion razy słodszy a zdrowszy. Nie zaburza równowagi mineralnej naszego organizmu w porównaniu do cukru. Głównymi składnikami miodu są fruktoza i glukoza, które dobrze nam się przyswajają. Ma też małą ilość minerałów takich jak: wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas i jód. Miód przyswaja też bardzo dużo żelaza.
2. SYROP KLONOWY
Sok uzyskujemy z wnętrza pnia klonu, który jest przeźroczysty z lekko żółtawą barwą i bardzo słodki. Syrop uzyskujemy poprzez odparowanie nadmiaru wody. Gotowy syrop ma złocisty kolor, lekko brązowy, jest bardzo słodki i klejący. Zawiera dużo minerałów jak: magnez, fosfor, potas.
Możemy nim polewać naleśniki, tosty francuskie, lody a nawet dodawać do sałatek. Idealnie pasuje do wypieków.
3. KSYLITOL (cukier brzozowy)
Jest to naturalny cukier uzyskiwany najczęściej z brzozy. Jest tak samo słodki jak zwykły cukier lecz zawiera o 40% mniej kalorii. Ksylitol jest idealną odwrotnością cukru. Gdy cukier rozwala nam pół organizmu ksyliol to naprawia. Chroni przed chronicznymi chorobami a także opóźnia starzenie się. Ksylitol ma mnostwo zalet, więc wymienianie ich zajęło by mnóstwo czasu a nikt by tego tutaj nie czytał. Jedynm słowem to chyba najlepszy zamiennik cukru.
WADA: Uwaga ksylitol jest zdrową wersją cukru, lecz NIE KARMELIZUJE SIĘ.
4. STEWIA
Jest 300x słodsza niż cukier i prawie w ogóle nie jest kaloryczna. Do jej produkcji używamy liści świeżych bądż suchych. Najlepsze są te prosto po zerwaniu, ponieważ mają najwięcej wartości.
W medycynie naturalnej używany jest do zabijania bakterii, jest moczopędna.
5. SYROP Z AGAWY
Syrop jest produkwany w Meksyku najczęściej z kaktusa Agave. Smak możemy porównać do rozcieńczonego miodu lub syropu klonowego. Agawa zawiera inuliny - naturalny probiotyk, który obniża nam poziom cholesterolu, usprawnia pracę układu pokarmowego. Przyspiesza przemianę materii.
Mam nadzieję, że post przypadł wszystkim do gustu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz