12 paź 2015

Pumpkin Pie | Amerykańskie ciasto dyniowe 🎃


Sezon jesienny zaczął się na dobre, pogoda idealnie nam to pokazuje. Chociaż nie wiem jak u innych ale w Krakowie była dziś jednodniowa zima. Temat dyniowy chyba nie do końca idealnie pasuje do pogody ale to tylko przejściowe. Tradycyjny amerykański pumpkin pie, inaczej zwany ciastem dyniowym. Może występować na dowolnym spodzie i w różnej wersji. U mnie jest na kruchym cieście. Przepis jest naprawdę przepyszny i prosty w zrobieniu.


Składniki na ciasto (25 cm):
  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru lub ksylitolu,
  • 150 g zimnego masła,
  • 3 żółtka, 
  • szczypta soli,
Mąkę, cukier, sól wsypujemy na stolnicę i mieszamy. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i na początku siekamy nożem by nie rozgrzać nam masła, ponieważ ciasto nie będzie idealnie kruche. Następnie masło rozgniatamy palcami i dodajemy roztrzepane żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy i zagniatamy na idealnie ciasto. Zagniata się bardzo szybko, więc to ogromny plus tego ciasta. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. 

Składniki na masę:
  • domowe puree z dyni,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego,
  • 1 puszka mleka skondensowanego,
  • 60 g cukru lub ksylitolu,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
Wszystko miksujemy na gładką masę, może być trochę rzadka, więc polecam od razu nie wlewać całej puszki mleka tylko np. 3/4. 

Schłodzone ciasto rozwałkowywujemy na ok. 2 cm i wkładamy do formy na tartę. Zbędne ciasto odcinamy i możemy wykorzystać np. do dekoracji. Do formy wlewamy masę i wkładamy do piekarnika. 
Pieczemy przez ok. 40 minut w 180°C. 

Gotowe i wystudzone ciasto możemy udekorować bitą śmietaną i cynamonem. Idealnie smaki na zimne, jesienne wieczory.
Smacznego :)




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...