Jesień zawitała już na dobre, więc czas pomyśleć nad przepisami. Najlepszym i chyba najbardziej oczywistym warzywem jesieni jest - dynia. Ogromna, pomarańczowa i ciężka dynia, z której możemy zrobić masę fajnych wypieków, słodkości i przysmaków. Mam dla Was przepis na domowe puree z dyni, które zazwyczaj używamy do przepisów. Wiem, że w innych krajach możemy kupić już gotowe w puszce natomiast w Polsce jeszcze się z tym nie spotkałam, więc szybki przepis.
Składniki:
- niewielka dynia (zależnie od przepisu),
Dynie dokładnie myjemy z zewnątrz. Następnie przepaławiamy ją na pół i wyciągamy cały środek (pestki, miąższ, itd.). Wyczyszczoną dynie kroimy na mniejsze części i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C i wkładamy naczynie z dynią. Dynię musimy dusić przynajmniej 60 minut, ja zazwyczaj robię to 90 minut wtedy mam pewność, że będzie mięciutka nie ważne jaki gatunek kupię.
Mięciutką dynię wyciągamy z piekarnika i obieramy ze skórki. Specjalnie dusimy w skórze żeby łatwiej później było ją ściągnąć. Kawałki wrzucamy do blendera i blendujemy na gładką "papkę".
Gotowe puree możemy wsadzić do słoiczka i trzyma w lodówce nawet przez 5 dni.
Już za niedługo pierwszy jesienny przepis z udziałem "Domowego puree z dyni".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz