7 wrz 2015

Ciasteczka z kajmakiem i kawałkami czekolady


Słodziutkie ciasteczka dla wielbicieli masy kajmakowej lub inaczej krówkowej. Ciasteczka rozpuszczają się w ustach a dodatek kawałeczków czekolady sprawia że przenoszą nas na inny świat. Na dobre zaczął się rok szkolny, więc czas zacząć piec coś co będzie nam łatwo zabrać ze sobą. Moja propozycja - kakao + pianki i pyszniutkie ciasteczka. W prost idealne połączenie. 

Składniki (ok. 27 ciasteczek):

  • 100 g masła,
  • 4 kopiate łyżki cukru białego,
  • 260-280 g masy kajmakowej,
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
W miksie miksera ucieramy masło, kajmak wraz z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olejek waniliowy i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę lub czekoladowe groszki. 

Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasteczka formujemy w kuleczki wielkości orzecha włoskiego i płaszczymy dłonią. Pamiętajcie by zachować duże odstępy między ciachami. 

Pieczemy w 190°C przez 15 minut lub do złotego koloru. Po upieczeniu ciasteczka wykładamy najlepiej na kratkę do studzenia.
Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...