Słodziutkie ciasteczka dla wielbicieli masy kajmakowej lub inaczej krówkowej. Ciasteczka rozpuszczają się w ustach a dodatek kawałeczków czekolady sprawia że przenoszą nas na inny świat. Na dobre zaczął się rok szkolny, więc czas zacząć piec coś co będzie nam łatwo zabrać ze sobą. Moja propozycja - kakao + pianki i pyszniutkie ciasteczka. W prost idealne połączenie.
Składniki (ok. 27 ciasteczek):
- 100 g masła,
- 4 kopiate łyżki cukru białego,
- 260-280 g masy kajmakowej,
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka olejku waniliowego,
- 100 g gorzkiej czekolady,
W miksie miksera ucieramy masło, kajmak wraz z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olejek waniliowy i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę lub czekoladowe groszki.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasteczka formujemy w kuleczki wielkości orzecha włoskiego i płaszczymy dłonią. Pamiętajcie by zachować duże odstępy między ciachami.
Pieczemy w 190°C przez 15 minut lub do złotego koloru. Po upieczeniu ciasteczka wykładamy najlepiej na kratkę do studzenia.
Smacznego :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz