14 wrz 2015

Ryż na mleczku kokosowym z jagodą goji i jagodami


Najlepszy sposób na szybkie śniadanie lub efektowny deser. Pierwszy raz spotkałam się z nim w tajskiej restauracji w Sopocie (klik). Smak jest cudowny a najważniejsze jest bardzo pożywne. Najlepiej smakuje z mango, malinami lub jagodami. Ryż jest przepyszny a co najważniejsze, bardzo szybko się go robi. 

Składniki na 4 porcje:

  • 300 ml mleczka kokosowego,
  • 2 woreczki ryżu jaśminowego (jeśli mamy ryż pakowany w woreczkach, jeśli nie to tak na całe dno garnka),
  • laska wanilii,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • owoce,
  • jagoda goji,
Na samym początku musimy poświęcić dłuższą chwilę, ponieważ musimy płukać ryż. Na początku woda będzie biała, mętna ale po chwili będzie już normalna przeźroczysta. Wypłukany ryż zalewamy wodą, tak 2 cm ponad ryż. Ryż gotujemy na dużym ogniu, następnie gdy zacznie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 5 minutek. Wylewamy wodę a do ryżu wlewamy 200 ml mleczka kokosowego i gotujemy. Ryż będzie coraz bardziej gęstnieć, więc musimy mieszać. Dodajemy cukier, ziarenka wanilii razem z laską. Wszystko mieszamy i gotujemy przez dłuższą chwile aż ładnie nam zgęstnieje. 
W razie czego by było zbyt za gęste możemy dolać pozostałe 100 ml, najważniejsze by było stopniowo żeby nie przesadzić. 
Gotowy ryż nakładamy do miseczek, posypujemy świeżymi owocami i jagodami goji.
Smacznego :) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...