Ostatnio dodałam posta z przepisem na karmelowy cukier i obiecałam, że w niedalekiej przyszłości pojawi się przepis z jego wykorzystaniem. Jest i on, przepis na przepyszne waniliowe babeczki z karmelowym kremem / frostingiem. Przepis można by podzielić na 2 osobne.
Pierwszy to przepyszne, puszyste, aromatyczne babeczki o smaku waniliowym. Mogę spokojnie się przyznać, że przygotowywując ten przepis zanim nałożyłam krem zjadłam z 10 sztuk pustych. Są przepyszne!
Druga część to krem uzyskany właśnie przy pomocy karmelowego cukru ( KLIK ). Bardzo pyszny, puszysty, nie za słodki. Idealnie komponuje się do waniliowego ciasta.
WANILIOWE BABECZKI Z KARMELOWYM KREMEM (ok. 30 sztuk):
- 200 g masła w temperaturze pokojowej,
- 300 g cukru,
- 4 jajka,
- 400 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 400 ml śmietanki kremówki (wystarczy 30%),
- 2 łyżeczki olejku waniliowego,
Masło z cukrem wkładamy do misy miksera i na wysokich obrotach ucieramy na puszystą, delikatną masę. Następnie po kolei dodajemy jajka, odczekując po każdym ok. 40 s. Do gotowej masy dodajemy połowę mąki i miksujemy, następnie sól, proszek do pieczenia i połowę kremówki. Miksujemy ok. 2 minut. Następnie dodajemy resztę mąki, kremówki i olejek waniliowy. Wszystko miksujemy na gładką masę.
Pieczemy w 180°C przez 15-20 minut.
Odkładamy do całkowitego ostudzenia.
Karmelowy krem (porcja idealna na 30 sztuk babeczek):
- 500 ml śmietanki kremówki 36%,
- 250 g serka mascarpone,
- 100 g karmelowego cukru (KLIK ),
- 1 łyżeczka olejku waniliowego,
W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy. Zajmie to około kilku minut.
Gotowy krem przekładamy do woreczka / rękawa cukierniczego i przystępujemy do działania.
Mam nadzieję, że zakochacie się w nich tak samo jak i ja. Czekam na komentarze jak Wasze!!!
Pamiętajcie, więcej ciekawostek na moim INSTAGRAMIE!!!
Urocze i na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do upieczenia!
Usuń