Karmelowy cukier - brzmi ciekawie, prawda?! Super szybki a za to wielkie ułatwienie w kuchni. Koniec z męczeniem się i robieniem sosu karmelowego tylko specjalnie do ciasta lub do kremów. Łatwe, szybkie i można trzymać długo w zamkniętym słoiczku.
KARMELOWY CUKIER
Potrzebujesz:
- 550 g cukru,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka soli (opcjonalnie),
Na dużą patelnię wsypujemy cały cukier i na średnim ogniu podgrzewamy, tak samo jak w celu zrobienia sosu karmelowego. Gdy cały cukier się rozpuści, i zarumieni na złoty kolor, ściągamy z palnika. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy sos i zostawiamy na 30 minut.
Po tym czasie, musimy pokruszyć na nasze karmelowe cukierki. Wszystko wrzucamy do blendera/thermomixa/malaksera i miksujemy na drobny pył. Do gotowego cukru dodajemy skrobię ziemniaczaną. Miksujemy raz jeszcze i gotowe.
Gotowy cukier należy przesypać do słoiczka i zakręcić.
A już niedługo mam dla Was przepis z użyciem tego cudownego karmelowego cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz