18 cze 2018

Karmelowy cukier


Karmelowy cukier - brzmi ciekawie, prawda?! Super szybki a za to wielkie ułatwienie w kuchni. Koniec z męczeniem się i robieniem sosu karmelowego tylko specjalnie do ciasta lub do kremów. Łatwe, szybkie i można trzymać długo w zamkniętym słoiczku. 

KARMELOWY CUKIER

Potrzebujesz: 

  • 550 g cukru,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soli (opcjonalnie),


Na dużą patelnię wsypujemy cały cukier i na średnim ogniu podgrzewamy, tak samo jak w celu zrobienia sosu karmelowego. Gdy cały cukier się rozpuści, i zarumieni na złoty kolor, ściągamy z palnika. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy sos i zostawiamy na 30 minut. 

Po tym czasie, musimy pokruszyć na nasze karmelowe cukierki. Wszystko wrzucamy do blendera/thermomixa/malaksera i miksujemy na drobny pył. Do gotowego cukru dodajemy skrobię ziemniaczaną. Miksujemy raz jeszcze i gotowe. 

Gotowy cukier należy przesypać do słoiczka i zakręcić. 
A już niedługo mam dla Was przepis z użyciem tego cudownego karmelowego cukru. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...