31 maj 2018

Czekoladowe brownie z pistacjami


Brownie - zwykle mocno czekoladowe, z dodatkiem owoców, orzechów czy nawet ciastek. Tym razem mam dla Was brownie w wersji mocno czekoladowej z cudownym połączeniem jakim są solone pistacje. Nie wiem jak wy, ale ja kocham połączenie słono-słodkie. Pistacje nie dość, że nadają pyszny, delikatnie słony smak to ich zielony kolor cudownie wybija się wśród czekolady. 

BROWNIE Z PISTACJAMI:

  • 400 g gorzkiej czekolady,
  • 5 jajek, 
  • 300 g masła,
  • 500 g brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 300 g pistacji solonych,

Masło i gorzką czekoladę rozpuszczamy do idealnie gładkiego sosu i odkładamy do wystudzenia. W tym czasie jajka łączymy za pomocą rózgi kuchennej z cukrem, dodajemy sos czekoladowy i olejek waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i posiekane pistacje. 
Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do blaszanej formy wyłożonej wcześniej papierem. 
Pieczemy w 180°C przez 35 minut

Po wyciągnięciu ciasto może być nadal mokre ale nie martwcie się ono dojdzie do siebie stygnąć.


* Żeby łatwiej było nam pokroić, wystudzone ciasto należy wsadzić do zamrażalki na 30 minut. 

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Pistacje i brownie <3 Kupiłaś mnie tym połączeniem!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj takie połączenie ciasta czekoladowego z pistacjami musi być naprawdę fajne. Ja do tej cały czas robię brownie z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i myślę, że to jest właśnie najlepsza porada odnośnie tego ciasta. Jednak chyba następnym razem również dodam pistacji do środka.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...