Brownie - zwykle mocno czekoladowe, z dodatkiem owoców, orzechów czy nawet ciastek. Tym razem mam dla Was brownie w wersji mocno czekoladowej z cudownym połączeniem jakim są solone pistacje. Nie wiem jak wy, ale ja kocham połączenie słono-słodkie. Pistacje nie dość, że nadają pyszny, delikatnie słony smak to ich zielony kolor cudownie wybija się wśród czekolady.
BROWNIE Z PISTACJAMI:
- 400 g gorzkiej czekolady,
- 5 jajek,
- 300 g masła,
- 500 g brązowego cukru,
- 1 łyżeczka olejku waniliowego,
- 100 g mąki pszennej,
- 300 g pistacji solonych,
Masło i gorzką czekoladę rozpuszczamy do idealnie gładkiego sosu i odkładamy do wystudzenia. W tym czasie jajka łączymy za pomocą rózgi kuchennej z cukrem, dodajemy sos czekoladowy i olejek waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i posiekane pistacje.
Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do blaszanej formy wyłożonej wcześniej papierem.
Pieczemy w 180°C przez 35 minut.
Po wyciągnięciu ciasto może być nadal mokre ale nie martwcie się ono dojdzie do siebie stygnąć.
* Żeby łatwiej było nam pokroić, wystudzone ciasto należy wsadzić do zamrażalki na 30 minut.
Smacznego!
Pistacje i brownie <3 Kupiłaś mnie tym połączeniem!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Cieszę się bardzo! <3
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńOj takie połączenie ciasta czekoladowego z pistacjami musi być naprawdę fajne. Ja do tej cały czas robię brownie z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i myślę, że to jest właśnie najlepsza porada odnośnie tego ciasta. Jednak chyba następnym razem również dodam pistacji do środka.
OdpowiedzUsuń