28 mar 2020

Blondies z orzechami włoskimi i białą czekoladą


Blondies - jasna siostra dobrze znanego nam "brownie". Głównym smakiem jest wanilia, biała czekolada i orzechy, w moim przypadku orzechy włoskie. Nie to co w przypadku jej dobrze nam znanego brata, którego głównym składnikiem jest czekolada, najlepiej gorzka lub deserowa. 

BLONDIES Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI:

  • 200 g roztopionego masła
  • 220 g brązowego cukru
  • 100 g białego cukru
  • 2 jajka + 1 żółtko 
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 285 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g białej czekolady (pokrojona na małą kosteczka lub gotowe chocolate chip) 
  • 90 g orzechów włoskich (posiekane na mniejsze kawałki)

Do dużej miski wlewamy roztopione masło, dodajemy wanilię, jajka, żółtko i oba rodzaje cukrów*. W drugiej, troszkę mniejszej misce umieszczamy mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia. Wszystkie składniki łączymy razem na kleistą, zwartą masę i dodajemy białą czekoladę i orzechy włoskie**. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy  wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C. 
Najlepiej kroić już po całkowitym wystudzeniu, w kostkę. Można podać z gałką lodów waniliowych jeszcze na ciepło. 

Smacznego :)

* wedle uznania, można użyć tylko brązowego cukru lub białego, brązowy natomiast da nam delikatnie złoty odcień ciasta
** można użyć pekan, włoskich, nerkowców lub laskowych








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...