Blondies - jasna siostra dobrze znanego nam "brownie". Głównym smakiem jest wanilia, biała czekolada i orzechy, w moim przypadku orzechy włoskie. Nie to co w przypadku jej dobrze nam znanego brata, którego głównym składnikiem jest czekolada, najlepiej gorzka lub deserowa.
BLONDIES Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI:
- 200 g roztopionego masła
- 220 g brązowego cukru
- 100 g białego cukru
- 2 jajka + 1 żółtko
- 2 łyżeczki olejku waniliowego
- 285 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 100 g białej czekolady (pokrojona na małą kosteczka lub gotowe chocolate chip)
- 90 g orzechów włoskich (posiekane na mniejsze kawałki)
Do dużej miski wlewamy roztopione masło, dodajemy wanilię, jajka, żółtko i oba rodzaje cukrów*. W drugiej, troszkę mniejszej misce umieszczamy mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia. Wszystkie składniki łączymy razem na kleistą, zwartą masę i dodajemy białą czekoladę i orzechy włoskie**. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C.
Najlepiej kroić już po całkowitym wystudzeniu, w kostkę. Można podać z gałką lodów waniliowych jeszcze na ciepło.
Smacznego :)
* wedle uznania, można użyć tylko brązowego cukru lub białego, brązowy natomiast da nam delikatnie złoty odcień ciasta
** można użyć pekan, włoskich, nerkowców lub laskowych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz