"Apple crumble" - najlepszy sposób na mini, szybki deser. Najważniejsze jest to, że prawie wszystkie potrzebne składniki zazwyczaj każdy z nas ma w domu. Deser jest przepyszny, szczególnie na ciepło z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych, a sam zapach rozpływa się po całym domu.
Jabłka z cynamonem pod kruszonką ( 2 porcje):
- 1 duże jabłko,
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1-2 łyżek cynamonu (mielonego)
- opcjonalnie płatki migdałów lub posiekane orzechy*
Kruszonka:
- 35 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
- 2 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżki mąki pszennej
Jabłka kroimy w małą kostkę, wrzucamy do miski razem z cukrem, cynamonem i *orzechami. Wszystko dokładnie mieszamy, żeby każdy kawałek był obtoczony w cynamonie. Gotowe jabłka wkładamy do naczynka lub jak w moim przypadku do ramekinów.
Na kruszonkę, wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy na kruszonkę. Powinna być sypka. Posypujemy jabłka na całej powierzchni by był w całości pokryte.
Pieczemy 30-40 minut w 180°C. Podajemy na ciepło z gałką lodów lub bitą śmietaną.
Smacznego :)
Przepis pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuńCieszę się i dziękuję :)
UsuńPolskie jabłka z cynamonem, lepszego deseru nie można sobie wymarzyć :)
OdpowiedzUsuń