22 kwi 2020

Domowe cinnamon rolls z śmietankowym kremem


"Cinnamon rolls" - Kto ich nie zna? Kto nigdy o nich nie słyszał? Raczej marna szansa na usłyszenie w odpowiedzi "NIE". Przychodzę do was z przepisem na domową wersję cynamonowych bułeczek z cudownym kremem z serka Philadelphia. Przepyszne na ciepło zaraz po upieczeniu lub po podgrzaniu na drugi dzień. 


Cinnamon rolls z śmietankowym kremem (10-12 bułeczek):

Zaczyn:
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 30 g świeżych drożdży
Ciasto:

  • 2 duże jajka
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 115 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 512 g mąki pszennej
Nadzienie:
  • 150 g brązowego cukru
  • 40 g roztopionego masła
  • 1 i 1/2 łyżki cynamonu 
Krem: 
  • 2-3 opakowania serka typu Philadelphia
  • 50 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego 

Wykonanie: 
  1. Na samym początku zaczynamy od zrobienia zaczynu z drożdży (ten krok pomijamy w przypadku drożdży instant). Podgrzewamy mleko do ciepłej lecz nie gorącej temperatury. Zbyt gorące mleko zabije nam drożdże i już nic z nich nie będzie. Dodajemy cukier i drożdże, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut pod przykryciem. Gotowy zaczyn będzie przypominać rosnącą piankę z bąbelkami. 
  2. Do miksera przyczepiamy hak do wyrabiania ciasta drożdżowego/chleba. Do misy miksera dodajemy zaczyn, jajka, cukier, olejek waniliowy i roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sól, cynamon i mąkę pszenną. 
  3. Gotowe ciasto będzie samo formować się w kulę, powinno być delikatnie lepiące ale elastyczne. Może być sytuacja, że trzeba będzie dodać więcej mąki. Wtedy stopniowo dodajemy po 1 łyżce. Ciasto przekładamy na stolnicę i masujemy do uzyskania elastyczniej, gładkiej masy (około 3-5 minut). 
  4. Gotowe ciasto odkładamy do misy na około 2h pod przykrycie w cieple miejsce. 
  5. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta/ kwadratu. W misce mieszamy cukier, cynamon a masło roztapiamy. 
  6. Ciasto najpierw smarujemy masłem a następnie po całości posypujemy mieszanką cukier+cynamon. Gotowe ciasto delikatnie zawijamy na kształt rolady. 
  7. Kroimy na kawałki grubości 3-4 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne by zachować odstępy między kawałkami. Formę odstawiamy do ponownego wyrośnięcia tak do 30 minut. 
  8. Pieczemy 20-30 minut w 180°C
  9. Wszystkie składniki na krem umieszczamy w misie miksera i miksujemy na gładką masę. Polewamy nią świeżo upieczone rolki. Najlepiej smakuje delikatnie wystudzone. 
Smacznego :)!



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...