Kolejny i już ostatni w tym roku przepis na Halloween. Tym razem mam dla Was pyszne, kruche ciasteczka o waniliowym smaku. Są obłędne ja jestem ich wielką fanką i gdybym miała tylko nadmiar wolnego czasu tylko bym je robiła i jadła. Skoro to Halloween nie mogło zabraknąć strasznych i charakterystycznych kształtów dla tego święta. Będziecie nimi zachwyceni.
Składniki na ok. 40 ciasteczek:
- 180 g zimnego masła,
- 200 g cukru pudru,
- 350 g mąki pszennej,
- 1 całe jajko,
- 1 żółtko,
- 2 szczypty soli,
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego,
Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę lub matę. W misce roztrzepujemy jajka z aromatem waniliowym i odkładamy na bok.
Do suchych składników dodajemy zimne masło (najlepiej prosto z lodówki) i siekamy wszystko nożem by jak najmniej ogrzewać ciasto. Dodajemy jajka z wanilią i wszystko ugniatamy byle nie za długo. Gładkie ciasto formujemy w kule, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie, wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowywujemy na płaski placuszek. Ciasteczka nie rosną więc grubość musicie sami sobie wybrać. Wykrawamy nasze ciasteczka i układamy na formie do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w 180°C przez 15 minut do ładnego, złotego koloru.
* foremki Wilton Halloween: domek, kot, dynia, miotła, nietoperz, duch, wiedźma, nagrobek, księżyc // Można kupić tutaj
Ja do ozdoby wykorzystałam lukier królewski i barwniki spożywcze ale możecie je udekorować czym tylko chcecie lub w ogóle tego nie robić.
Składniki na lukier królewski:
- 1 białko jaj,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- kilka kropel soku z cytryny,
- barwniki spożywcze,
Białko ubijamy na sztywno, następnie dodajemy sok z cyrtyny, wystraczy kilka kropelek. Do piany stopniowo wsypujemy cukier puder i ucieramy ręcznie. Cukier musi się w miarę rozpuścić. Myślę, że zajmie Wam to 30 minut maksymalnie.
Smacznego i wesołego Halloween!
Ale fajne, bardzo pomysłowe, wygladaja smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Bardzo się cieszę :) Dziękuje na pewno zaglądnę :*
Usuń