22 gru 2014

Amoniaczki 🎄


Amoniaczki jest to mój bestseller jeśli chodzi o święta Bożego Narodzenia. Od wielu wielu lat w mojej rodzinie zajmują pierwsze miejsce na liście ciast robionych na święta. Niby zwykłe ciasteczka a jednak coś niezwykłego wyróżnia je z pośród tak wielu innych. Przepis jest z "zeszytu" mojej babci, w którym jest masa pysznych ciast. Jest w 100% sprawdzony więc możecie korzystać śmiało bez zastanowienia. To co ? Do dzieła bo do świąt już mało czasu :). 



Składniki: 
  • 4 szklanki mąki (1/2 kg),
  • 100 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 2 1/2 dkg amoniaku,
  • 1/2 paczuszki cukru waniliowego.
  • 3 jajka,
  • 5 łyżek mleka,
Na stolnicy umieszczamy wszystkie produkty oprócz amoniaku i mleka. Mleko gotujemy i rozpuszczamy amoniak, który dodajemy następnie do reszty składników. Wszystkie składniki zagniatamy na tradycyjne ciasto i wyrabiamy*. Po wyrobieniu ciasta formujemy w kulę i wkładamy na 1h do lodówki. 

* jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć możemy dodać troszkę śmietany (18%). 

Wierzch ciasteczek:
  • 2 białka,
  • cukier kryształki, (pół miski)
Po 1h wyciągamy ciasto, wałkujemy na 4 mm i wycinamy ulubione kształty. Następnie moczymy w roztrzepanych białka z jednej strony a następnie w cukrze i na blachę. Pieczemy w 180°C przez 15 minut do złotego koloru.

Smacznego :)






2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...