22 gru 2014

Amoniaczki 馃巹


Amoniaczki jest to m贸j bestseller je艣li chodzi o 艣wi臋ta Bo偶ego Narodzenia. Od wielu wielu lat w mojej rodzinie zajmuj膮 pierwsze miejsce na li艣cie ciast robionych na 艣wi臋ta. Niby zwyk艂e ciasteczka a jednak co艣 niezwyk艂ego wyr贸偶nia je z po艣r贸d tak wielu innych. Przepis jest z "zeszytu" mojej babci, w kt贸rym jest masa pysznych ciast. Jest w 100% sprawdzony wi臋c mo偶ecie korzysta膰 艣mia艂o bez zastanowienia. To co ? Do dzie艂a bo do 艣wi膮t ju偶 ma艂o czasu :). 



Sk艂adniki: 
  • 4 szklanki m膮ki (1/2 kg),
  • 100 g mas艂a,
  • 50 g cukru,
  • 2 1/2 dkg amoniaku,
  • 1/2 paczuszki cukru waniliowego.
  • 3 jajka,
  • 5 艂y偶ek mleka,
Na stolnicy umieszczamy wszystkie produkty opr贸cz amoniaku i mleka. Mleko gotujemy i rozpuszczamy amoniak, kt贸ry dodajemy nast臋pnie do reszty sk艂adnik贸w. Wszystkie sk艂adniki zagniatamy na tradycyjne ciasto i wyrabiamy*. Po wyrobieniu ciasta formujemy w kul臋 i wk艂adamy na 1h do lod贸wki. 

* je艣li ciasto nie b臋dzie chcia艂o si臋 po艂膮czy膰 mo偶emy doda膰 troszk臋 艣mietany (18%). 

Wierzch ciasteczek:
  • 2 bia艂ka,
  • cukier kryszta艂ki, (p贸艂 miski)
Po 1h wyci膮gamy ciasto, wa艂kujemy na 4 mm i wycinamy ulubione kszta艂ty. Nast臋pnie moczymy w roztrzepanych bia艂ka z jednej strony a nast臋pnie w cukrze i na blach臋. Pieczemy w 180°C przez 15 minut do z艂otego koloru.

Smacznego :)






2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...