20 gru 2014

Babeczki a'la brownie z owocami

Czas na połączenie zimy i lata. W dzisiejszym menu na weekend przedstawiam wam " Czekoladowe muffinki z owocami". To jedne z wielu babeczek, które uwielbiam za połączenie owoców z czekoladą bo to chyba najlepsze połączenie na świecie. Możemy wykorzystać świeże lub mrożone malinki lub inne owoce jak borówka, truskawki. 


Składniki ( 16 sztuk) :
  • 225 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 2 jaja,
  • 300 ml kwaśnej śmietany (18%),
  • 80 g brązowego cukru,
  • 60 g białego cukru,
  • 80 ml oleju rzepakowego,
  • 2 szklanki malin / truskawek / wiśni 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej !

W jednym naczyniu umieszczamy wszystkie suche składniki : mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. cukry. W drugim naczyniu dajemy same mokre a mianowicie : roztrzepane jajka, olej, śmietanę. Oba naczynia połączyć i wymieszać. Na końcu dodać posiekaną czekoladę. Wlewać ciasto w papilotki na babeczki a następnie wkładać po 3 kawałki owocu do każdej. 
Piec w 190°C przez 25 minut (mrożone troszkę dłużej) do suchego patyczka.

Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Miałam okazję spróbować Twoich muffinek, były przepyszne :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje i cieszę się że smakowały :)
      Też pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...