Lemoniada to najlepszy napój jeśli chodzi o orzeźwienie i połączenie słodkich i kwaśnych smaków. Na dobrą sprawę jej smak może być różny, ponieważ możemy ją zrobić prawie z każdego owocu. Fajnie się prezentuje, w szczególności pasuje na imprezy rodzinne, grille lub inne. Korzystając z sezonu na rabarbar postanowiłam wykorzystać go do zrobienia lemoniady. Był to mój pierwszy eksperyment z tej dziedziny ale mogę wam przysiąc z ręką na sercu, że jest przepyszna.
* z innej beczki, witam was w nowej odsłonie bloga, mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu, w razie problemu proszę o zostawienie komentarza pod postami :)
Składniki:
- 1 kg rabarbaru,
- sok z 2,5 cytryn,
- 1,5 litra wody,
- 1 szklanka brązowego cukru,
- liście świeżej mięty,
- lód,
Rabarbar dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy w wodzie przez ok. 5 minut nie za długo bo będzie nam trudno go przecedzić. W tym czasie wyciskamy sok z 2 cytryn, można dodać jeszcze pól jednej ale to według waszego uznania. Liście mięty dokładnie myjemy i wrzucamy do dzbanka. Ugotowany rabarbar cedzimy przez sitko prosto do dzbanka w którym chcemy podać lemoniadę. Następnie dodajemy sok z cytryny, liście mięty i kostki lodu. U mnie w kostkach lodu dodatkowo były jeszcze malinki by dodać uroku. Lemoniadę wkładamy do lodówki by się schłodziła i gotowe. Dla ozdoby możemy wrzucić plastry cytryny.
Smacznego :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz