23 sty 2015

Czekoladowe babeczki


Długo mnie nie było ale wróciłam :). Właśnie patrzyłam na kalendarz kiedy przypomniałam sobie że już za 22 dni Walentynki, święto zakochanych. Czas wziąć się do pracy i wymyślić jakieś fajne deserki, żeby zaimponować dziewczynie lub chłopakowi. W dzisiejszej propozycji, czekoladowe babeczki. Jak dobrze wiemy czekolada to chyba miłość każdego z nas <3. Baza babeczek jest strasznie słodka ale krem już przebił wszystko, jest mega słodki. Pyszność jest skierowana szczególnie do wielbicieli ogromnych słodkości.

Zaczynamy :) 

Składniki na ciasto (ok. 20 babeczek) :
  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki kakao,
  • pół szklanki drobnego cukru,
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • pól szklanki mleka,
  • pół szklanki kawy zbożowej (proszek),
  • pół szklanki oleju,
  • 2 małe jajka,
  • pół szklanki śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. 

Do miski odmierzamy mąkę, kakao, cukier, sodę i sól i odkładamy na bok. 
Mleko mieszamy lub miksujemy razem z kawą zbożową jak najdokładniej. Dodajemy razem z olejem do sypkich składników i mieszamy widelcem. Następnie dodajemy roztrzepane jajka, jedno po drugim mieszając po każdym. Na koniec dodajemy śmietanę i ekstrakt z wanilii. 
Ciasto wlewamy do połowy wysokości papilotek. 

Pieczemy w 180°C przez 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. 

Składniki na krem: 
  • 230 g masła,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1/4 szklanki kawy zbożowej,
  • 2,5 łyżki mleka,
  • 1,5 szklanki cukru (jak ktoś woli bardzo słodkie to 2 szklanki),
Ciepłe i mięciutkie masło ucieramy mikserem na gładką puszystą masę. Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy dokładnie do połączenia. Krem wychodzi dość gęsty, tłusty i ciężki więc ciężko wyciska się z rękawa cukierniczego. Ja rozsmarowałam go nożem po zimnych babeczkach. Możemy udekorować kawałkiem czekolady, orzechami, czym chcemy.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...