Mam dla was coś co bardzo pomoże nam w pieczeniu i przygotowywaniu składników do pieczenia. A mianowicie, przelicznik kuchenny. Znajdziecie w nim najważniejsze przeliczenia dotyczące mąki, cukrów i innych płynów lub proszków.
Zaczynamy:
1 szklanka = 250 ml
1 łyżka = 15 ml
1 łyżeczka = 5 ml
1 kostka masła = 200 g ( wydaje mi się że już nie ma 250 g)
MĄKA PSZENNA :
1 szklanka = 160-170 g; 1 łyżka = 10 g; 1 łyżeczka = 3 g
MĄKA ZIEMNIACZANA :
1 szklanka = 190 g; 1 łyżka = 10 g; 1 łyżeczka = 3 g
MĄKA KRUPCZATKA :
1 szklanka = 210 g; 1 łyżka = 10 g; 1 łyżeczka = 3 g
CUKIER :
1 szklanka = 220 g; 1 łyżka = 13 g; 1 łyżeczka = 5 g
CUKIER PUDER :
1 szklanka = 170 g; 1 łyżka = 12 g; 1 łyżeczka = 4 g
ZMIELONE MIGDAŁY :
1 szklanka = 110 g; 1 łyżka = 6 g
ZMIELONE ORZECHY : WŁOSKIE, LASKOWE, PEKAN :
1 szklanka = 130 g; 1 łyżka = 8 g
MAK :
1 szklanka = 160 g; 1 łyżka = 10 g; 1 łyżeczka = 3 g
KAKAO :
1 szklanka = 130 g; 1 łyżka = 8 g; 1 łyżeczka = 3 g
ŚMIETANA 30% LUB 36% (KREMÓWKA) :
1 szklanka = 260 g; 1 łyżka = 16 g; 1 łyżeczka = 5 g
OLEJ :
1 szklanka = 230 g; 1 łyżka = 14 g; 1 łyżeczka = 5 g
MIÓD :
1 szklanka =360 g; 1 łyżka = 22 g
MLEKO, WODA :
1 szklanka = 250 g; 1 łyżka = 15 g; 1 łyżeczka = 5 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz