Witajcie! Czas na przepis na jedno z moich ulubionych ciast,a mam na myśli ciasto marchewkowe. Ciasto jest genialne pod każdym względem, ma przepyszny kremik, który ma swoje różne wersje z resztą tak jak ciasto. Ciasto jest mokre co sprawia że jest bardzo sycące i "ciężkie", do tego krem o smaku śmietankowym, który idealnie pasuje do cynamonu i marchewki. Nie ma co się rozpisywać czas działać !
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 2 szklanki startej marchwi (na małych oczkach),
- 3/4 szklanki oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cynamonu,
- 1 szklanka cukru,
1. Na samym początku proponuje zacząć od ścierania marchwi bo wiem z własnego doświadczenia, że chwile może nam to zająć a jest bardzo męczące.
2. Następnie jajka ucieramy z cukrem na gładką masę.
3. Po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy wszystkie składniki oprócz marchewki i miksujemy.
4. Na końcu dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy łyżką.
5. Piekarni nagrzewamy do 180°C i pieczemy nasze ciasto przez 45 minut.
Składniki na kremik:
- 300 g serka Philadephia,
- 6 łyżek masła,
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
1. Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera i miksujemy na gładką masę i gotowe.
2. Wystudzone ciasto rozcinamy na 2 blaty smarujemy w środku kremikiem, jeśli zostanie nam jeszcze spora część kremu składamy blaty w piętro i smarujemy na wierchu a następnie możemy posypać cynamonem.
Smacznego :)
Witaj
OdpowiedzUsuńNominuje Cię do Liebster Blog Award
Po szczegóły zapraszam tutaj: http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/12/otrzymaam-nominacje-od-pasja-patki.html
Pozdrawiam, Gosia