Crumble - słodkie, rozgrzewające. Idealny deser na zimny, jesienny wieczór. Nie trzeba przy nim dużo pracy, a smak jest obłędny. Ja osobiście jestem w nim zakochana, a szczególnie w kruszonce. Tak naprawdę możecie użyć każdego owocu, u mnie są to śliwki i maliny, ponieważ tak najlepiej mi smakuje ale może być też rabarbar, agrest, maliny itp. Serdecznie polecam!
Składniki na 6 ramekinów:
- 1 paczka mrożonych śliwek,
- 1 szklanka mrożonych malin,
- pół szklanki płatków migdałów (może być mniej),
- 4-5 łyżek cukru,
Składniki na kruszonkę:
- 50 g ciepłego masła,
- 70 g mąki pszennej (można wsypać więcej),
- 50 g cukru,
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy troszkę rozmrożone śliwki, maliny. Posypujemy cukrem a na wierzch wsypujemy migdały.
W osobnej miseczce robimy kruszonkę. Masło, cukier i mąkę wrzucamy i ugniatamy w kruszonkę, powinna być żółta. Jeśli będzie taka potrzeba możecie dosypać jeszcze troszkę mąki. Gotową kruszonkę rozprowadzamy na wierzchu.
Crumble pieczemy w 180°C przez 30-40 minut.
Smacznego Kochani!
Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMam prośbę, czy mogłabyś dodać przepis na piernik? :)
OdpowiedzUsuńWraz z rozpoczęciem grudnia, ruszam z przepisami zimowymi i świątecznymi :) Masz na myśli ciasteczka czy bardziej ciasto?
UsuńCiasto :)
UsuńDobra, postaram się najszybciej coś zorganizować :)
Usuń