16 lis 2015

Crumble ze śliwkami i malinami


Crumble - słodkie, rozgrzewające. Idealny deser na zimny, jesienny wieczór. Nie trzeba przy nim dużo pracy, a smak jest obłędny. Ja osobiście jestem w nim zakochana, a szczególnie w kruszonce. Tak naprawdę możecie użyć każdego owocu, u mnie są to śliwki i maliny, ponieważ tak najlepiej mi smakuje ale może być też rabarbar, agrest, maliny itp. Serdecznie polecam!


Składniki na 6 ramekinów:

  • 1 paczka mrożonych śliwek,
  • 1 szklanka mrożonych malin,
  • pół szklanki płatków migdałów (może być mniej),
  • 4-5 łyżek cukru, 
Składniki na kruszonkę:
  • 50 g ciepłego masła,
  • 70 g mąki pszennej (można wsypać więcej),
  • 50 g cukru,
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy troszkę rozmrożone śliwki, maliny. Posypujemy cukrem a na wierzch wsypujemy migdały. 
W osobnej miseczce robimy kruszonkę. Masło, cukier i mąkę wrzucamy i ugniatamy w kruszonkę, powinna być żółta. Jeśli będzie taka potrzeba możecie dosypać jeszcze troszkę mąki. Gotową kruszonkę rozprowadzamy na wierzchu.
Crumble pieczemy w 180°C przez 30-40 minut. 

Smacznego Kochani! 







6 komentarzy:

  1. Mam prośbę, czy mogłabyś dodać przepis na piernik? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wraz z rozpoczęciem grudnia, ruszam z przepisami zimowymi i świątecznymi :) Masz na myśli ciasteczka czy bardziej ciasto?

      Usuń
    2. Dobra, postaram się najszybciej coś zorganizować :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...