22 gru 2015

Lukier królewski | Jak lukrować ciasteczka?! 🎄


Przepis na najlepszy, najtrwalszy lukier w końcu pojawia się na blogu. Lukier, który nigdy mnie nie zawodzi a idealny jest do każdego rodzaju ciasteczek. Jednak najlepiej sprawdza się w okresie świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy. 
Lukier królewski powinien być gęsty, biały i dokładnie wymieszany, bez grudek. Gęsty lukier najlepiej i najszybciej gęstnieje na ciasteczkach i łatwo zrobić z niego wzorki. 


Składniki :
  • 1 białko jaj,
  • 3/4 szklanki przesianego cukru pudru,
  • kilka kropel soku z cytryny,
Są 2 takie najbardziej znane sposoby na zrobienie lukru.

I metoda:


Pierwsza metoda to metoda tradycyjna używana od dawien dawna. Na sam początek ubijamy na sztywno białka. Do ubitej piany pomału dosypujemy cukier puder i ucieramy za pomocą okrągłej, drewnianej łyżki. Ucieramy tak aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru pudru. Stopniowo dodajemy cukier do białek i mieszamy nadal. Lukier będzie gotowy gdy zobaczymy powstające bańki. 

II metod:

Druga metoda to metoda bardzo prosta i nie tak pracochłonna jak I metoda. 
Na sam początek musimy obowiązkowo ubić białka jaj na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier puder nadal miksując na wysokich obrotach. Postępujemy tak samo jak przy pierwszej metodzie. 
Na samym końcu możemy zwolnić troszkę. 


Jak dekorować ciasteczka lukrem?!

Do konturowania ciasteczek i malowania wzorków śmiało możemy użyć takiego lukru jaki nam wyjdzie. Natomiast do wypełniania lukrem całego ciasteczka najlepiej będzie rozcieńczyć nam lukier z wodą by był bardziej płynny. Dzięki temu łatwiej będzie nam go rozprowadzić. Najłatwiej zrobić dekoracje za pomocą rękawa nawet takiego zrobionego z worka foliowego. 


W razie pytań, zachęcam do pytania i pisania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...