Mini wersja piernika, może i szybsza i łatwiejsza ale na pewno lepsza jeśli chodzi o podanie. Szybkie i łatwe w zrobieniu. Najlepsze jeszcze na świeżo z gorącą polewą czekoladową. Nadają delikatny posmak świątecznego piernika. Pamiętacie przepis i posta z piernikiem (klik), jak nie to zachęcam do zobaczenia. Tymczasem przejdźmy już do przepisu bo wiem, że każdy ma na nie smaka.
Składniki (ok. 15 babeczek):
- 2/3 szklanki mąki pszennej i 2 czubate łyżki,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 czubata łyżka przyprawy do piernika,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 120 g masła,
- 60 g gorzkiej czekolady,
- pół szklanki kakao,
- 2 duże jajka,
- 3/4 szklanki brązowego cukru,
- 1 mała śmietana 18%,
- powidło śliwkowe,
W małym garnuszku roztapiamy masło. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę i przesiane kakao. Wszystko dokładnie mieszamy rózgą kuchenną. Odkładamy na bok do ostudzenia.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę. Następnie dodajemy czekoladę, suche składniki a na koniec śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto umieszczamy w papilotkach w następującej kolejności. Łyżeczkę ciasta kładziemy na spód, następnie, czubek łyżeczki powidła do środka i przykrywamy kolejną łyżeczką ciasta. Babeczki bardzo rosną, więc nie możemy przesadzić z ich ilością w papilotkach.
Składniki na polewę:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę. Następnie dodajemy czekoladę, suche składniki a na koniec śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto umieszczamy w papilotkach w następującej kolejności. Łyżeczkę ciasta kładziemy na spód, następnie, czubek łyżeczki powidła do środka i przykrywamy kolejną łyżeczką ciasta. Babeczki bardzo rosną, więc nie możemy przesadzić z ich ilością w papilotkach.
Składniki na polewę:
- 100 g mlecznej czekolady,
- łyżka cukru pudru,
- 30 g masła,
Czekoladę rozpuszczamy z masłem i mieszamy rózgą kuchenną.
Gotową polewę nakładamy na ostudzone babeczki i rozprowadzamy po całej gorze. Na zastygniętą polewę możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz