To kolejny przepis na ciasto z dodatkiem warzywa. Nie pojawiają się u mnie takie przepisy za często, ale zaczynam eksperymentować i odtwarzać po swojemu ciasta, które jadłam i próbowałam podczas podróży po świecie czy w trakcie podróży po restauracjach w swoich miastach. Tym razem mam dla Was pyszne ciasto czekoladowe z bananem i czerwoną fasolą z puszki. Zaskoczę Was! Wcale nie czuć, że jest tam fasola! Jest szybkie i nie wymaga brudzenia wielu naczyń co jest bardzo wygodne.
CIASTO Z BANANEM I FASOLĄ (foremka 20x7 cm):
- 1 banan,
- 1 puszka czerwonej fasoli (ok. 220 g)
- 2 jajka,
- 1 czubata łyżka kakao,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 2-3 łyżki cukru (lub ksylitolu, i innych zdrowych słodzików)
- odrobina proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
Banana i fasolę umieszczamy w blenderze i blendujemy na gładką masę. Następnie udzielamy białka jaj i ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Resztę składników w tym żółtka jaj wrzucamy do blendera i mieszamy na gładką masę. Gotowe ciasto przelewamy do formy (keksówki).
Pieczemy w 180°C przez 45 minut.
Smacznego :)
Muszę spróbować lubię ciasto z fasoli, ale takiego jeszcze nie jadłem!
OdpowiedzUsuńThis is fantastic!!!
OdpowiedzUsuń