18 cze 2020

Ciasto z banana i czerwonej fasoli



To kolejny przepis na ciasto z dodatkiem warzywa. Nie pojawiają się u mnie takie przepisy za często, ale zaczynam eksperymentować i odtwarzać po swojemu ciasta, które jadłam i próbowałam podczas podróży po świecie czy w trakcie podróży po restauracjach w swoich miastach. Tym razem mam dla Was pyszne ciasto czekoladowe z bananem i czerwoną fasolą z puszki. Zaskoczę Was! Wcale nie czuć, że jest tam fasola! Jest szybkie i nie wymaga brudzenia wielu naczyń co jest bardzo wygodne. 


CIASTO Z BANANEM I FASOLĄ (foremka 20x7 cm):

  • 1 banan,
  • 1 puszka czerwonej fasoli (ok. 220 g)
  • 2 jajka,
  • 1 czubata łyżka kakao,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 2-3 łyżki cukru (lub ksylitolu, i innych zdrowych słodzików)
  • odrobina proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
Banana i fasolę umieszczamy w blenderze i blendujemy na gładką masę. Następnie udzielamy białka jaj i ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Resztę składników w tym żółtka jaj wrzucamy do blendera i mieszamy na gładką masę. Gotowe ciasto przelewamy do formy (keksówki). 
Pieczemy w 180°C przez 45 minut. 

Smacznego :)






1 komentarz:

  1. Muszę spróbować lubię ciasto z fasoli, ale takiego jeszcze nie jadłem!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...