Awokado, inaczej zwane Smaczliwką. Druga nazwa raczej wcale nie znana a niby ma jakiś związek z chociażby kształtem. Wymyślałam, że zrobimy akcję "3 sposoby na awokado". Mam dla Was przygotowane 3 przepisy z udziałem awokado w głównej roli. Mam nadzieję, że pomysł Wam się spodoba a przy tym posmakują wam przepisy.
Pierwszy przepis to tropikalny pudding z awokado, mango i kokosem. Kokos nie występuje tu jako wiórki czy płatki lecz jako pyszne mleko. Pudding jest cudowny w szczególności z mrożonymi malinami. Oczywiście najlepiej smakuję dobrze schłodzony.
Składniki na 4-6 porcji:
- 1 awokado,
- 1 mango,
- 1 puszka mleka kokosowego (minimum 85%),
- 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy,
- kilka listków mięty,
- kilka kropel cytryny lun limonki,
- maliny,
Puszkę mleka kokosowego wstawiamy do lodówki na minimum 12h.
Po upływie tego czasu, pomału wyciągamy puszkę by nią nie wstrząsnąć. Wodę z wierzchu przelewamy do miseczki (możemy użyć do owsianki czy koktajlu) a gęste mleko przelewamy do misy blendera. Dodajemy miąższ z awokado i mango, syrop klonowy, mięte i kilka kropel limonki. Wszystko blendujemy na puszysty i gładki budyń.
Gotowy budyń wkładamy do lodówki by dobrze się schłodził.
Po kilku godzinach podajemy z listkami świeżej mięty i mrożonymi malinami.
Smacznego :)!
Całusy :*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz