22 sie 2016

Tropikalny pudding | 3 sposoby na awokado


Awokado, inaczej zwane Smaczliwką. Druga nazwa raczej wcale nie znana a niby ma jakiś związek z chociażby kształtem. Wymyślałam, że zrobimy akcję "3 sposoby na awokado". Mam dla Was przygotowane 3 przepisy z udziałem awokado w głównej roli. Mam nadzieję, że pomysł Wam się spodoba a przy tym posmakują wam przepisy. 

Pierwszy przepis to tropikalny pudding z awokado, mango i kokosem. Kokos nie występuje tu jako wiórki czy płatki lecz jako pyszne mleko. Pudding jest cudowny w szczególności z mrożonymi malinami. Oczywiście najlepiej smakuję dobrze schłodzony. 


Składniki na 4-6 porcji:

  • 1 awokado,
  • 1 mango,
  • 1 puszka mleka kokosowego (minimum 85%),
  • 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy,
  • kilka listków mięty,
  • kilka kropel cytryny lun limonki,
  • maliny,

Puszkę mleka kokosowego wstawiamy do lodówki na minimum 12h.
Po upływie tego czasu, pomału wyciągamy puszkę by nią nie wstrząsnąć. Wodę z wierzchu przelewamy do miseczki (możemy użyć do owsianki czy koktajlu) a gęste mleko przelewamy do misy blendera. Dodajemy miąższ z awokado i mango, syrop klonowy, mięte i kilka kropel limonki. Wszystko blendujemy na puszysty i gładki budyń. 
Gotowy budyń wkładamy do lodówki by dobrze się schłodził.
Po kilku godzinach podajemy z listkami świeżej mięty i mrożonymi malinami. 

Smacznego :)!




Całusy :*


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...