29 sie 2016

Czekoladowe trufle | 3 sposoby na awokado


Kolejny post z serii "3 sposoby na awokado". Tym razem mam dla Was trufle z gorzekiej czekolady i awokado. Możemy uznać je jako bezglutenowe, wegańskie ponieważ składają się tylko z 2 składników. Są pyszne i jeśli mamy dość swobodnie możemy wsadzić do zamrażarki i wyciągać po kilka sztuk.


Składniki ok.30 kuleczek:
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 100 g gorzkiej czekolady (60-80%),
  • szczypta soli,
  • kakao,

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia.
w tym czasie wyciągamy miąższ z awokado i wkładamy do blendera, dodajemy sól, czekoladę i wszystko dokładnie blendujemy. Gotową masę wkładamy na 6h do lodówki.
Po upływie tego czasu formujemy kuleczki, które następnie obklejamy kakao.

Gotowe trufle można trzymać w lodówce tydzień, potem trzeba zamrozić.

Smacznego :)



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...