Kolejny post z serii "3 sposoby na awokado". Tym razem mam dla Was trufle z gorzekiej czekolady i awokado. Możemy uznać je jako bezglutenowe, wegańskie ponieważ składają się tylko z 2 składników. Są pyszne i jeśli mamy dość swobodnie możemy wsadzić do zamrażarki i wyciągać po kilka sztuk.
Składniki ok.30 kuleczek:
- 1 dojrzałe awokado,
- 100 g gorzkiej czekolady (60-80%),
- szczypta soli,
- kakao,
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia.
w tym czasie wyciągamy miąższ z awokado i wkładamy do blendera, dodajemy sól, czekoladę i wszystko dokładnie blendujemy. Gotową masę wkładamy na 6h do lodówki.
Po upływie tego czasu formujemy kuleczki, które następnie obklejamy kakao.
Gotowe trufle można trzymać w lodówce tydzień, potem trzeba zamrozić.
Smacznego :)
AWOKADO I GORZKA CZEKOLADA TO IDEALNY DUET :)
OdpowiedzUsuńTo prawda <3
UsuńSzczerze mówiąc nie miałam nigdy okazji spróbować tego duetu
OdpowiedzUsuńPolecam! Pychotka <3
Usuń