Ostatni tydzień listopada więc czemu by tu nie zacząć z przepisami na Boże Narodzenie lub tematycznymi "zimowymi". Pogoda w Polsce bardziej nadal wskazuje nam na błotnisty listopad niż na śnieżno biały grudzień gotowy przyjąć Św. Mikołaja, ale cóż można poradzić.
Pierwszy zimowy wypiek to Piernikowe Placuszki. Cudowny przepis na śniadanie a także na słodki deserek z nutką piernika. W sam raz na chłodne, grudniowe wieczory.
Składniki (7-10 placuszków):
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 łyżeczka przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (najlepiej świeżo otwarty),
- 1 łyżka kakao,
- 2 czubate łyżki cukru,
- 1 jajko,
- 3/4 szklanki mleka,
- miód,
- podprażone migdały,
W misce umieszczamy wszystkie składniki mokre czyli mleko, jajko a także cukier. Następnie w drugiej misce przesiewamy wszystkie składniki suche, jakimi są mąka, przyprawa do piernika, kakao i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki razem mieszamy na idealną masę bez ani jednej grudki.
Smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia.
Gotowe układamy w piramidkę 3 poziomową, polewamy miodem i posypujemy migdałami. Dla kogoś kto kocha aromat pomarańczy polecam odrobinę skórki z pomarańczy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz