Malutkie, kruchutkie rogaliki z pyszną, słodką marmoladą. Idealne na święta czy na codzień. Są cudowne, w moim domu są już świąteczna tradycją ale jak jest potrzeba są też na codzień. Przepis to pomysł mojej babci, który jest u nas już od wielu wielu lat. Myślę, że przypadnie wam do gustu.
Składniki:
- 250 g masła lub margaryny,
- 3 żółtka,
- 80 g drożdży świeżych,
- 500 g mąki pszennej,
- mały kubeczek śmietany (do złączenia),
- marmolada,
- 2 białka,
- cukier,
Wszystkie składniki wyrabiamy tradycyjnie jak na kruche ciasto. Nie za długo byle nie rozgrzać ciasta. Można wyrobić w mikserze.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, rozcinamy je na paseczki szerokości 5-6 cm. Gotowe paski kroimy na trójkąciki, nie muszą być równe (patrz. obrazek). Na trójkąciki wykładamy po pół łyżeczki marmolady i zawijamy ciasto na rogalik. Następnie formujemy w łuk.
Gotowe moczymy w białku a następnie w cukrze i układamy na blaszce.
Rogaliki pieczemy w 180°C przez 15-20 minut.
Smacznego :)
Buziaki :)
Spróbuję przyrządzić wersję wegańską dla moich znajomych :) Sam wygląd rogalików baaaardzo zachęca!
OdpowiedzUsuńmake-it-to-the-top.blogspot.co.uk
Jeśli będzie szansa, chętnie zobaczę rezultat <3
UsuńPycha. Nie znam osoby która nie lubi takich malutkich, kruchutkich słodkości :)
OdpowiedzUsuńTakie rogaliki u mnie w domu znikają szybciej niż trwa ich przygotowywanie. Jeśli ktoś nie próbował to musi bo są przepyszne i wciągają.
OdpowiedzUsuń