1 sty 2017

Kruche rogaliki z marmoladą


Malutkie, kruchutkie rogaliki z pyszną, słodką marmoladą. Idealne na święta czy na codzień. Są cudowne, w moim domu są już świąteczna tradycją ale jak jest potrzeba są też na codzień. Przepis to pomysł mojej babci, który jest u nas już od wielu wielu lat. Myślę, że przypadnie wam do gustu.



Składniki: 

  • 250 g masła lub margaryny,
  • 3 żółtka,
  • 80 g drożdży świeżych,
  • 500 g mąki pszennej,
  • mały kubeczek śmietany (do złączenia),
  • marmolada,
  • 2 białka,
  • cukier,
Wszystkie składniki wyrabiamy tradycyjnie jak na kruche ciasto. Nie za długo byle nie rozgrzać ciasta. Można wyrobić w mikserze. 

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, rozcinamy je na paseczki szerokości 5-6 cm. Gotowe paski kroimy na trójkąciki, nie muszą być równe (patrz. obrazek). Na trójkąciki wykładamy po pół łyżeczki marmolady i zawijamy ciasto na rogalik. Następnie formujemy w łuk.
Gotowe moczymy w białku a następnie w cukrze i układamy na blaszce.
Rogaliki pieczemy w 180°C przez 15-20 minut.

Smacznego :)


Buziaki :)

4 komentarze:

  1. Spróbuję przyrządzić wersję wegańską dla moich znajomych :) Sam wygląd rogalików baaaardzo zachęca!

    make-it-to-the-top.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli będzie szansa, chętnie zobaczę rezultat <3

      Usuń
  2. Pycha. Nie znam osoby która nie lubi takich malutkich, kruchutkich słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie rogaliki u mnie w domu znikają szybciej niż trwa ich przygotowywanie. Jeśli ktoś nie próbował to musi bo są przepyszne i wciągają.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...