24 gru 2016

Kutia | Rosyjska tradycja Wigilijna 馃巹


Kutia, bardzo s艂odki, syc膮cy deser pochodz膮cy z Federacji Rosyjskiej. To tradycyjny deser z pszenicy, maku, miodu i bakalii. Idealne ma艂e danie na st贸艂 Wigilijny. Szybkie i 艂atwe w zrobieniu. Szczerze polecam!


Sk艂adniki:

  • 200 g pszenicy,
  • 100 g maku, 
  • 100 ml rumu,
  • 150 g daktyli bez pestek,
  • 150 g orzech贸w w艂oskich (mielone, posiekane),
  • 100 g posiekanych migda艂贸w,
  • 150 ml mleka,
  • 150 ml miodu,
  • 1 laska wanilii,

Pszenic臋 pukamy w ciep艂ej wodzie i gotujemy przynajmniej 2h. 
W tym czasie mak zalewamy wrz膮tkiem i mielimy 3 razy. 
W ma艂ym rondelku gotujemy mleko z  miodem, dodajemy ziarenka z laski wanilii wraz kor膮. 
Do du偶ej miski wrzucamy ugotowan膮 pszenic臋, mak, orzechy, bakalie, mleko z miodem. Wszystko dok艂adnie mieszamy. Dodajemy rumu. 
Gotowe mo偶na wsadzi膰 na chwilk臋 do lod贸wki, 偶eby lepiej przesz艂o rumem.



Buziaki :* 

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...