Kutia, bardzo słodki, sycący deser pochodzący z Federacji Rosyjskiej. To tradycyjny deser z pszenicy, maku, miodu i bakalii. Idealne małe danie na stół Wigilijny. Szybkie i łatwe w zrobieniu. Szczerze polecam!
Składniki:
- 200 g pszenicy,
- 100 g maku,
- 100 ml rumu,
- 150 g daktyli bez pestek,
- 150 g orzechów włoskich (mielone, posiekane),
- 100 g posiekanych migdałów,
- 150 ml mleka,
- 150 ml miodu,
- 1 laska wanilii,
Pszenicę pukamy w ciepłej wodzie i gotujemy przynajmniej 2h.
W tym czasie mak zalewamy wrzątkiem i mielimy 3 razy.
W małym rondelku gotujemy mleko z miodem, dodajemy ziarenka z laski wanilii wraz korą.
Do dużej miski wrzucamy ugotowaną pszenicę, mak, orzechy, bakalie, mleko z miodem. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy rumu.
Gotowe można wsadzić na chwilkę do lodówki, żeby lepiej przeszło rumem.
Buziaki :*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz