Kutia, bardzo s艂odki, syc膮cy deser pochodz膮cy z Federacji Rosyjskiej. To tradycyjny deser z pszenicy, maku, miodu i bakalii. Idealne ma艂e danie na st贸艂 Wigilijny. Szybkie i 艂atwe w zrobieniu. Szczerze polecam!
Sk艂adniki:
- 200 g pszenicy,
- 100 g maku,
- 100 ml rumu,
- 150 g daktyli bez pestek,
- 150 g orzech贸w w艂oskich (mielone, posiekane),
- 100 g posiekanych migda艂贸w,
- 150 ml mleka,
- 150 ml miodu,
- 1 laska wanilii,
Pszenic臋 pukamy w ciep艂ej wodzie i gotujemy przynajmniej 2h.
W tym czasie mak zalewamy wrz膮tkiem i mielimy 3 razy.
W ma艂ym rondelku gotujemy mleko z miodem, dodajemy ziarenka z laski wanilii wraz kor膮.
Do du偶ej miski wrzucamy ugotowan膮 pszenic臋, mak, orzechy, bakalie, mleko z miodem. Wszystko dok艂adnie mieszamy. Dodajemy rumu.
Gotowe mo偶na wsadzi膰 na chwilk臋 do lod贸wki, 偶eby lepiej przesz艂o rumem.
Buziaki :*
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz