24 gru 2016

Kutia | Rosyjska tradycja Wigilijna 🎄


Kutia, bardzo słodki, sycący deser pochodzący z Federacji Rosyjskiej. To tradycyjny deser z pszenicy, maku, miodu i bakalii. Idealne małe danie na stół Wigilijny. Szybkie i łatwe w zrobieniu. Szczerze polecam!


Składniki:

  • 200 g pszenicy,
  • 100 g maku, 
  • 100 ml rumu,
  • 150 g daktyli bez pestek,
  • 150 g orzechów włoskich (mielone, posiekane),
  • 100 g posiekanych migdałów,
  • 150 ml mleka,
  • 150 ml miodu,
  • 1 laska wanilii,

Pszenicę pukamy w ciepłej wodzie i gotujemy przynajmniej 2h. 
W tym czasie mak zalewamy wrzątkiem i mielimy 3 razy. 
W małym rondelku gotujemy mleko z  miodem, dodajemy ziarenka z laski wanilii wraz korą. 
Do dużej miski wrzucamy ugotowaną pszenicę, mak, orzechy, bakalie, mleko z miodem. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy rumu. 
Gotowe można wsadzić na chwilkę do lodówki, żeby lepiej przeszło rumem.



Buziaki :* 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...