Grudzień zagościł już na dobre, a co się z tym równa zaczynamy drobne przygotowania do świąt Bożego Narodzenia. Jak wszyscy wiemy najlepszymi wypiekami, które królują co roku na każdym stole nie tylko w Polsce są PIERNICZKI lub tradycyjny PIERNIK. Co roku pojawia się to samo podstawowe pytanie KIEDY I JAKIE PIERNIKI PIEC?! W internecie znajdziecie mnóstwo porad i kalendarzyków oferujących Wam miliony sposób w tym temacie. U mnie będzie troszkę inaczej, podam Wam kilka najważniejszych moich bestsellerów piernikowych.
1. Tradycyjne pierniki
Tradycyjne pierniki z miodem, na przyprawie korzennej a jeszcze lepiej przyprawie domowej roboty. To mój bożonarodzeniowy must have. Nie wyobrażam sobie bez nich świąt co za tym idzie pieczenie ich mogę pieszczotliwie nazwać produkcją masową dla "wojska". Zwykłe pierniki, charakterystyczny smak i kolorowe, lukrowe dekoracje.
Ja moje pierniczki zaczynam piec 2-3 tygodni przed świętami. Zależy to w sumie od poziomu wilgotności i szybkości ich nawilgania. Ja zazwyczaj robię 2 tygodnie przed, ponieważ wolę jeszcze zjeść w wersji "pół twardej". Dekorację robię 2-3 dni przed świętami.
2. Choinki z pierników
Piernikowe choinki robię z tego samego przepisu co tradycyjne pierniki, ponieważ są wystarczająco twarde i nie łamią się przy sklejaniu. Choinki składam w całość jeden dzień przed Wigilią by dobrze wyschły i mogły pięknie prezentować się na Wigilijnym stole.
3. Czekoladowe pierniki
Smakowe pierniczki, którym nic już do smaku nie potrzeba. Smak i aromat czekolady jest cudowny. Odkryłam je kiedyś i się zakochałam, niby coś innego ale nie wymyślnego.
Ja piekę 2 tygodnie przed świętami i zazwyczaj robię drobną, skromna dekorację, ponieważ nie chcę przytłoczyć ich naturalnego smaku.
4. Tradycyjny, aromatyczny piernik z powidłem KLIK
Mój ukochany piernik "na ostatnia chwilę". Możecie zrobić go tak naprawdę nawet 3 godziny przed Wigilią. Robi się go szybko a jest przepyszny. W czasie gdy się piecze możemy zrobić coś innego co daje nam dużą przewagę nad czasem. Ma swój niezastąpiony klimacik.
JAK PRZYŚPIESZYĆ WILGNIĘCIE PIERNIKÓW?!
Pierniczki powinniśmy trzymać w pudełku, najlepiej metalowym. Najlepszy i nie zastąpionym przykład na nawilgnięcie jest jabłko. Wkładamy połówkę jabłka i co 2 dni zaglądamy i sprawdzamy jak się spisuje.
Mam nadzieję, że troszkę Wam pomogłam. W razie wszelkich pytań zapraszam do pisania maili, komentarzy czy wiadomości na moich mediach społecznościowych klik lub klik.
*źródła zdjęć : Tumblr, moja biblioteka
Ważniejsze od samych przygotowań do świąt jest dobre ich rozplanowanie :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, u mnie plan już pięknie wisi w kuchni i pomału jest realizowany <3
Usuń