16 mar 2016

Bezglutenowe brownie z kaszy jaglanej z orzechami pekan


Pyszne, bezglutenowe brownie z kaszy jaglanej z dodatkiem orzeszków pekan. Długo się do niego przekonywałam ale w końcu nadeszła ta pamiętna chwila. Jest i on! Jest przepyszny i przyznam wam szczerze, że ta wersja brownie smakuje mi o wiele, wiele bardziej niż wersja mączna. 


Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka gorącej wody (do zagotowania kaszy),
  • szczypta soli,
  • 3 jajka, 
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki,
  • 1/2 szklanki kakao,
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 50 ml oleju,
  • 1 szklanka drobnego cukru lub najlepiej ksylitolu,

Ponad to:
  • 1 szklanka orzechów pekan,
W garnuszku lub rondelku wodę doprowadzamy do wrzenia, a następnie wrzucamy kasze jaglaną. Gotujemy przez 15 - 20 minut. Następnie odlewamy trochę wody i pukamy na sicie bardzo zimną wodą. Wrzucamy do blendera i blendujemy na "budyń" jaglany. 

* pamiętajcie by nie blendować gorącej żywności, ponieważ noże szybciej się tępią,

Do naszego gotowego, mięciutkiego "budyniu" dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie blendujemy za pomocą blendera lub malaksera na puszysty płyn.
* masa może być bardzo rzadka ale to nic,

Gotowe ciasto przelewamy do formy 20 x 30 cm (wyłożona papierem). Na wierzchu układamy orzeszki. 
Ciasto pieczemy w 180°C przez 40 - 45 minut. 

Smacznego :)



Całusy :*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...