21 mar 2016

Klasyczna krasa babka 馃惏


Wielkanocny klasyk, czyli krasa babka inaczej zwana tak偶e marmurkowa. U mnie przepis ma wiele lat, pochodzi z babcinego zeszytu, czyli przepisowej skarbnicy. U mnie Wielkanoc bez niej to nie Wielkanoc. Jest taki klasykiem, kt贸ry nigdy chyba si臋 nie znudzi, smakuje ka偶demu. Swoj膮 nazw臋 zawdzi臋cza dw贸m kolorom ciasta. 


Sk艂adniki:

  • 6 jajek,
  • 1 cukier waniliowy (16 g),
  • 220 g cukru pudru,
  • 1 i 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia,
  • 250 g m膮ki pszennej,
  • 150 g mas艂a,
  • 5 艂y偶ek kakao,

Na samym pocz膮tku ucieramy w misie miksera mas艂o z cukrami i 偶贸艂tkami. Nast臋pnie do puszystej piany dodajemy ubite wcze艣niej bia艂ka jaj na przemian z m膮k膮 (m膮ka z proszkiem). Na tym etapie robimy to delikatnie by jednak uzyska膰 efekt pianki. 
Oddzielamy 1/3 ciasta i dosypujemy kakao by zmieni膰 kolor i nada膰 smaku. 
Form臋 na babk臋 smarujemy mas艂em i wlewamy najpierw jasne ciasto (1/2), potem kakaowe a na to ostatki jasnego. Na sam koniec mieszamy wyka艂aczk膮 co艣 w stylu "es贸w flores贸w". 
Pieczemy w 180°C przez 40-45 minut.

U mnie polewa czekoladowa (100g czekolady i 2 艂y偶ki mas艂a) lub lukier klik.

Smacznego :) ju偶 wkr贸tce wi臋cej przepis贸w na Wielkanoc. 




Ca艂usy :*


Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...